ÅSIKT

Nya bunkergänget: socialdemokratins

Uppgörelsen om trängselavgifter fick de lokala socialdemokraterna att framstå som mähän.

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MAGNUS SANDBERG
VINNAREN SOM FÖRLORAT SIN AUKTORITET Annika Billström hade all anledning att stråla efter valnattens överraskning. Men bit för bit har hon förlorat alltmer auktoritet.

11 oktober 2002. Annika Billström, ledare för socialdemokraterna i Stockholm, var valnattens vinnare. Att ta tillbaka makten i Stockholms stadshus var ett av socialdemokratins viktigaste mål i årets valrörelse. Periodvis till och med en angelägenhet för regeringen.

Ändå såg det länge dystert ut. Opinionssiffrorna talade för fortsatt borgerligt styre i huvudstaden och kampen mot systemskiftet i Stockholm blev alltmer underordnat i den nationella valkampen.

Ändå lyckades alltså vänstern och de gröna vinna en majoritet. Det var, tillsammans med moderaternas sammanbrott, valnattens verkliga överraskning och Annika Billström hade anledning att stråla.

Ledningen har skadats

Sedan dess har dock det blivande finansborgarrådets auktoritet urholkats bit för bit. Delvis har hon sig själv att skylla. Antydningarna om att Stockholm borde återgå till samlingsstyre kom som en chock för många av dem som upplevt en hård och mycket ideologisk valrörelse. Inte minst i huvudstaden.

Men framför allt skadades den socialdemokratiska ledningen i Stockholm av spelet om regeringsmakten. Uppgörelsen om trängselavgifter fick de lokala socialdemokraterna att framstå som mähän. Att Bosse Ringholm myndigt förklarade att de lokala socialdemokraterna självklart skulle expediera regeringens del av överenskommelsen gjorde knappast saken bättre.

Billström förlorade hård debatt

I onsdags kväll kom nästa slag mot Billströms auktoritet. Hon ville se den avgående riksdagsledamoten Nalin Pekgul som borgarråd. Ett naturligt val med tanke på förorternas och integrationsfrågornas betydelse i valrörelsen.

Den här gången satte dock hennes egen arbetarkommun krokben. Efter en hård debatt både i styrelsen och på arbetarkommunens representantskap förlorade Billström. Både arbetarkommunens inflytelserika sekreterare, Dag Larsson, och dess ordförande, Bosse Ringholm, gick emot Pekgul.

Partikulturen måste förändras

Det har talats mycket om den moderata ”bunkern”. Frågan är dock om inte svensk politiks verkliga bunkerproblem finns i Stockholms socialdemokrati. Beslutet att köra över Billström i borgarrådsfrågan följer i det avseendet ett sedan länge etablerat mönster.

Om socialdemokraterna i Stockholm ska förvalta sin seger måste bunkerkulturen förändras. De som får förtroende att leda partiets arbete i Stadshuset måste också få mandat. Om inte blir både relationen till andra partier och till väljarna omöjlig. Det tål inte socialdemokratin i Stockholm.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM