ÅSIKT

Nya industrin börsens hopp

Foto: SKF
RULLAR PÅ När börsens superveckor inleds är det företag med traditionell tillverkning som SKF och Höganäs som spås hyfsat resultat. Vem minns längre den nya ekonomin?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

15 oktober 2002. Ekonomins och börsens superveckor är här. Den närmaste tiden ska 300 börsbolag redovisa sina delårsrapporter. Störst intresse riktas mot finska Nokias resultat som presenteras på torsdag.

Dagen efter följer den svenska konkurrenten Ericsson som sedan mars 2000 rasat från en börsvärde på 1 800 miljarder kronor till i dag 59 miljarder kronor. Skandia och ABB är tyvärr också stora förlorare.

Det gamla lokomotivet hackar

Höstens rapportflod inramas av både djup börsoro och nya frågor. Det gamla lokomotivet Tyskland hackar. Ett amerikanskt krig mot Irak riskerar att sänka konjunkturen och därmed världsekonomin.

Världen behöver stimulans och en ny industriell vision som kan skapa en social och ekologisk tillväxt. Krig i oljebältet, bomber och terror är den absolut sämsta utvecklingen.

Med facit i hand är det lätt att vara efterklok. Men gårdagens hjältar bar inte på framtidens mirakellösningar. Vem minns längre den nya ekonomin? Hyperkapitalismen har stressat sönder pensionsfonderna och i USA förs superdirektörerna bort i handbojor sedan de blåst upp bokslut och utlöst egna fallskärmar.

Dynamiken kring Stockholms Stureplan är glömd, nu finns hoppet hos verkstadsföretag som Munters i Nordupplands Tobo, kring Saabs nysatsning i Trollhättan och Assa Abloy i Eskilstuna. Det är dags för Stockholm att inse att den produktiva tillväxten skapas utanför tullarna.

De politiker som för några år sedan var marknadens och budgetunderskottens fångar framstår som räddare. Hoppet för den nya informationstekniken och telekombranschen är att regeringar och EU-kommissionären Erkki Liikanen snabbt får fram ett program som skyndar på de nationella investeringarna i det nya 3G-systemet.

Dags att återgå

Det är dags att återgå till den industriella och produktiva dagordning som en gång lade grunden för välfärdsprojekt som det svenska folkhemmet.

När superveckornas börsflod av rapporter nu inleds knyts intresset till vad som brukar kallas för den nya industrin. Det är de verkstads- och skogsföretag som fört ut ansvar till anställda och satsat på kompetensutveckling. Analytikerna spår i dessa dagar ett hyfsat resultat för Höganäs och SKF.

Sämst tycks utvecklingen vara hos de företag som outsourcsat tillverkning, fusionerat eller flyttat kontor och högsta ledningar utomlands. Vilken lärdom drar analytiker, bolagsstyrelser och kvartalskapitalister av detta?

RJ