ÅSIKT

Kärnan i ABB måste räddas

Kronjuvelen faller tungt, fallskärmarna stiger i det blå.

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Asea, den moderna svenska industrins moder, faller tungt på börsen i form av svensk-schweiziska ABB. I går halverades kursen, samtidigt som Moodys sänkte ABB:s kreditbetyg till snäppet över ”skräpstatusen”.

Vad som utspelas är en industriell tragedi. ABB har 150 000 anställda, varav 15 000 i Sverige. Till och med Svenska Dagbladet varnar att existensen är hotad för detta anrika, och en gång kunskapsintensiva, företag.

7,5 miljarder räcker inte

ABB sänks av den vinstvarning som nye koncernchefen Jürgen Dormann utfärdat inför delårsrapporten i morgon. ABB klarar inte, trots hotet att göra sig av med 12 000 anställda, att bemästra sina kostnader.

Problemen är inte slut med det. En större ekonomisk risk är de rättsliga ersättningarna för den asbesthantering och skador som väntar det amerikanska dotterbolaget Combustion Engineering.

Redan 1990, när förre ABB-chefen Percy Barnevik köpte detta företag, varnades för en ekonomisk härdsmälta. Totalt påstås 7,5 miljarder kronor ha reserverats för att täcka asbestersättningarna. Summan räcker inte, det visar ABB:s lednings övervägande att söka konkursskydd för dotterbolaget.

Förr var det industriell spjut-spetsteknik som gav ABB och Asea uppmärksamhet. Nu är det ständiga direktörsavhopp, ägarstrider, dåliga affärer och famösa pensionsavtal. Medan den svenska kron-juvelen faller tungt stiger fallskärmarna i det blå.

ABB framstår som ett skolexempel på hur väldiga fusionsdrömmar, snabba företagsköp, slakt eller utförsäljning av kärnverksamhet förvandlar ett sprudlande friskt bolag till ett fall för den ekonomiska och industriella akutvården.

I stället för att förädla kunskapen har interna motsättningar mellan ägarna i Sverige och Schweiz blockerat industriell nydaning. Zürich ville inte bli styrt av de världsledande kunskaper kring kraft-överföring som fanns i Västerås.

Utan ledning och kompass

Den globala sjukan fick koncernledningen att tappa kontrollen. Percy Barnevik och Göran Lindahl sålde närmast i panik ut kärnverksamhet inom tåg, generatorer, turbiner och den enormt lovande kraftgenerering som ABB och Vattenfall utvecklade i Porjus.

ABB framstår som ett företag utan ledning och kompass. Den globala miljön och svågerkapitalismens fasoner har kastat verksamheten tillbaka.

Anställda, kommuner och aktieägare hotar att bli förlorare. Den industriella kärnan och yrkeskunskapen måste räddas. Nye näringsministern Leif Pagrotsky har en utmaning att medverka till en regional återuppbyggnad. Men var finns ett seriöst och långsiktigt riskkapital?

Rimligt beslut av Kommunal – men de tar en stor risk

RJ

ARTIKELN HANDLAR OM