ÅSIKT

En rysk tragedi

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

25 OKTOBER 2002. Det skulle ha blivit en trevlig onsdagskväll med rockmusikalen ”Nord-Ost”. Istället förvandlades den till en mardröm när skott med automatkarbiner avbröt föreställningen och hundratals besökare togs som gisslan.

Händelserna på teatern i Moskva är en rysk tragedi. Den drabbar vårt grannland oerhört hårt. Först och främst offren för våldet, gisslan och deras skräckslagna anhöriga. Men aktionen förmörkar också hoppet om ett demokratiskt och fredligt Ryssland efter Sovjetunionens förtryck.

Ett öppet sår

Gruppen bakom dådet sägs vara tjetjenska rebeller. Kriget i Tjetjenien är orättfärdigt och ett öppet sår i det ryska samhället. Detta kan ändå inte rättfärdiga att civila mördas. Andra tjetjenska ledare har tagit avstånd från aktionen.

Våldsverkarna placerar åter Kaukasus på den internationella dagordningen. Efter den 11 september har den utländska kritiken mot kriget i Tjetjenien minskat och rubrikerna blivit färre i västliga medier. Terrorkommandot på teatern kommer dock inte att få igenom kravet på att ryska trupper ska lämna Tjetjenien. Snarare kan stödet för hårda tag öka hos den ryska befolkningen. Den utspridda fientligheten mot alla med kaukasiskt ursprung får ytterligare styrka.

Mer auktoritärt

Dådet kan leda till ett mer auktoritärt Ryssland. Redan tidigare har det ryska parlamentet röstat för en lag som begränsar mediernas rätt att kritisera kriget i Tjetjenien. Putins folk har slagit till mot oberoende tv- och radiostationer. Det som händer på teatern i Moskva lär förstärka de krafter som ytterligare vill begränsa de medborgerliga rättigheterna. Parlamentsvalet 2003 och presidentvalet 2004 kommer i ännu högre grad att handla om ”kampen mot terrorismen”.

Skrämmande ordval

Putin hävdar att ”utländska terroristcentra” är ansvariga för planeringen av gisslantagandet i Moskva. Ordvalet skrämmer. Putin måste visa handlingskraft, säger kommentarerna. Det kan innebära hårdare tag mot Georgien, som Ryssland anser har varit för passivt mot tjetjenska rebeller i Pankisidalen. Putin har redan tidigare översatt den amerikanske presidenten Bushs retorik mot terrorismen till ryska uttalanden om striderna i Kaukasus. Nästa steg kan bli ett angrepp in i Georgien, ”i självförsvar”.

Krig gynnar extrema

Gisslandramat i Moskva visar att krig inte utrotar terror. Orsakerna är djupare än så. Tre års rysk krigföring i Tjetjenien kunde inte hindra gisslandramat i Moskva. Snarare har kriget gynnat mer extrema krafter bland de tjetjenska separatisterna, samtidigt som omvärlden tigit.

Återigen drabbas civila av storpolitikens oförmåga att förebygga och lösa konflikter på fredlig väg. Det är en lärdom för dem som anser att all form av terrorism bäst bekämpas med militärt våld.

ME

ARTIKELN HANDLAR OM