ÅSIKT

Dramat sätter kriget i centrum

Foto: AP
LJUS FÖR DE DÖDA De barn och vuxna vars blod flutit på Moskvateatern ville inget annat än att ha en trevlig kväll. De ryska övergreppen i Tjetjenien kan aldrig motivera terrordåd mot oskyldiga civila. Bilden togs vid en minnesstund i Pokrovskij-katedralen i går.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

27 OKTOBER 2002. Rockmusikalen förvandlades till en tragedi. Mer än 140 människor dog när ryska specialtrupper stormade teaterbyggnaden i Moskva i går morse.

Då hade terrorkommandot börjat avrätta gisslan, en efter en.

Skräckscenerna på teatern präglas in i vårt minne. Terrordådet måste fördömas. De barn och vuxna vars blod flutit på Moskvateatern ville inget annat än att ha en trevlig kväll. De ryska övergreppen i Tjetjenien kan aldrig motivera att oskyldiga civila mördas. Kriget har fött ett mer extremt tjetjenskt motstånd och risken är stor för nya terrordåd. Tjetjenska ledare måste tydligare än hittills ta avstånd från dådet och motarbeta sådana metoder.

Ansvar hålls på avstånd

President Putin var noga med att sprida ut att han inte blivit informerad före stormningen, i ett försök att hålla ansvaret på armslängds avstånd. Det lindrar inte chocken och vreden i det ryska samhället. Vladimir Putin har byggt sin position på att garantera ryssarna säkerhet och framstå som en stark ledare. Nu kräver den politiska logiken att han visar handlingskraft.

Det skrämmer.

Kriget åter i centrum

Dramat sätter åter kriget i Tjetjenien i centrum. De två krigen sedan tjetjenerna bröt sig loss år 1991 har krävt kanske 100 000 dödsoffer och drivit mer än 150 000 människor på flykt. När även Rysslands hjärta Moskva drabbas kan protesterna mot konflikten växa.

Troligen leder terrordådet ändå till hårdare tag i Kaukasus. Rysk militär talar redan om en storoffensiv i Tjetjenien. Redan några timmar efter stormningen ringde Putin till Georgiens president Sjevardnadze. Det var knappast något vänligt samtal.

Mord, våldtäkter och misshandel mot tjetjenska civila är allvarliga brott, inte terroristbekämpning. Ett anfall in i Georgien mot landets vilja går inte att motivera genom att härma Bushs retorik om ”självförsvar”.

Tragedin i Moskva kastar sin skugga över det stundande toppmötet mellan EU och Ryssland den 11 november. EU bör uttrycka sitt stöd till Moskvaborna och hjälpa till att förebygga nya terrordåd, inom folkrättens ram. Men krig är inget botemedel mot terrorism. Så länge de ryska övergreppen fortsätter i Tjetjenien ökar risken för nya terrordåd.

Censur

Ryska medier fick inte rapportera fritt om gisslandramat. Det följer på en tid av minskande mediefrihet i Ryssland och bådar illa för den ryska demokratin. EU måste kräva respekt för de medborgerliga rättigheterna.

Solidaritet med de drabbade i Moskva innebär inte fria händer åt Putin att trappa upp kriget och rusta ner demokratin. Omvärlden gör bäst nytta genom att vara tydlig, inte genom att tiga.

Kriget i Tjetjenien måste få ett slut.

ME