ÅSIKT

Svenska arbetare är bäst i världen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 OKTOBER 2002. Sverige har världens mest effektiva arbetare. De senaste tio åren har produktiviteten i vår industri ökat med 70 procent. För tvåan Frankrike är siffran 56 procent och för USA 50 procent.

Det svenska försprånget förstärks av att även industriproduktionen stigit med 52 procent. Det är det största klivet av alla stora industriländer. Siffrorna kommer från den amerikanska regeringsadministrationen och dess arbetsmarknadsdepartement.

Total förändring

Den svenska effektiviteten och yrkeskunskapen ger, tillsammans med satsningen på forskning och utveckling, ett försprång för de företag som vågar tänka nytt. Under de senaste 15 åren har det skett en revolution i delar av industrin.

Företag som fört ut ansvar och kunskap direkt till de anställda, som avskaffat basar och löpande band, har stärkt motivationen hos de anställda. Med stolthet följer också kvalitet och produktivitet.

Industriföretag med lagspel och kompetensutveckling, som Munters i Tobo, Johnson Metall i Örebro, De La Rue i Flen, kan redovisa upp till hundraprocentiga produktivitetsökningar.

Längst har det goda arbetet nått hos Alstom, tidigare ABB Laval, i Finspång och vid Degerfors Järnverk. Men turbinfabriken i Finspång som nyligen fick en miljardorder, har ABB sålt ut till franska intressen. Degerfors Järnverks lönsamhet blev så stark – cirka 39 procent – att ägarna tar den vinststinna produktionen och flyttar till Sheffield.

Ägare i Sverige har alltför ofta sålt ut nyckelindustrier. Tyskland, Frankrike eller USA hade inte lika lättvindigt gjort sig av med företag som Procordia, Pharmacia, Astra eller Volvos personbilar.

De företag som profilerat sig med varumärket ”Made in Sweden” tycks ha lyckat bäst när börsredovisningarna nu kommer. Det gäller SKF och Volvo lastvagnar. Den fråga som borde uppta näringslivets intresse är varför den enda Fordfabriken som senast visade vinst var Volvos i Göteborg eller varför ABB:s verkstäder i Västerås har fullt upp när de andra krisar?

Valde en annan väg

Framgång handlar om att se och känna stolthet för den svenska effektiviteten och kunskapen. Men under Lars Ramqvists ledning valde Industriförbundet ökenvandring. Han bröt med regeringen. Efterföljaren Svenskt Näringsliv har försökt anslå en mjukare ton.

Men dess talesman och chefsekonom väljer nu tydligen åter strid genom att döma ut den nye näringsministern innan han ens hade tillträtt. Varför låter Svenskt Näringsliv som en begravningsbyrå när vår industri tar VM-guld i produktivitet?

RJ