ÅSIKT

Lundgren får ett nådaår

Partiet är nerkört och måste igenom ett smärtsamt reningsbad. En framtida partiledare vill inte förknippas med den processen.

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den här veckan samlas moderaternas valberedning för att vaska fram de kandidater som ska återge partiet lyskraft. Det är en grannlaga uppgift.

Hela partistyrelsen, inklusive partiledaren Bo Lundgren, har ställt sina platser till förfogande. Lundgren har meddelat att han är beredd att fortsätta om stämman så vill.

Allt talar för att moderaternas extra partistämma den 8 november ger Bo Lundgren ett nådaår. Skälet är enkelt: det finns inte någon som i dagsläget vill ta över.

Partiet är nerkört och måste igenom ett smärtsamt reningsbad. En framtida partiledare vill inte förknippas med den processen utan komma inridande som ett vitt och oförstört hopp.

Trots sina kontakter in i pr- och konsultvärlden – eller kanske på grund av – rasade moderaterna med 30 procent i riksdagsvalet. Partiet förlorade 27 mandat i riksdagen och är i mätningarna endast tiondelar större än folkpartiet.

Kastat in handduken

Det som internt kallats för bunkergänget, den moderata kärna som styrt och varit en rest från Bildts dagar har kastat in handduken.

Det är profiler och partiideologer som Gunnar Hökmark, Per Unckel, partisekreteraren Johnny Magnusson och Chris Heister. Den allroundkunnige Anders Björck har tackat ja till en framtid som landshövding på Uppsala slott.

Därmed klipps banden till Bildt-eran och indirekt till arvet efter Gösta Bohman, att med en kombination av socialkonservatism och ekonomisk liberalism få moderaterna att bli både det tongivande borgerliga partiet och regeringsbildare.

Politiskt ointresserad

Hur kunde valet gå så illa? Jo, arrogansen och stöddigheten tog överhand. Moderaterna förlorade kontakt med verkligheten. Väljarna fick inte ihop budskapet om bättre sjukvård, bättre skola med det gentila löftet om framtida skattesänkningar på 130 miljarder kronor.

Partiledaren själv framstod i valrörelsen som politiskt ointresserad. Misstaget att, som Per Unckel förklarade, ransonera Lundgren och inte låta honom framträda i Almedalen medverkade till det 30-procentiga väljarraset.

Bunkergänget är borta, partistyrelsen har avgått, i Malå hotar en hel partiförening att lämna, i Hallstahammar har fullmäktigeledamoten på sin nättidning propagerat för högerextrema åsikter och i Kristianstad vägrar moderaternas Christer Ewe från Uppdrag gransknings valstugereportage att avgå.

Moderaterna behöver inte bara en ny partistyrelse utan en ny politik. I bakgrunden formerar sig de unga nyliberalerna att ta över detta krisparti. Men först ges Lundgren och värdekonservatismen ett år till.

RJ