ÅSIKT

Sharons kris – en öppning för freden

Samlingsregeringen har skadat israelisk politik.”

Foto: AP
UTMANAS Regeringskris och nyval väntar Ariel Sharon när arbetarpartiet nu lämnar regeringen.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blev ekonomin som gjorde det som varken internationell opinion eller politisk anständighet lyckats med: få det israeliska arbetarpartiet att lämna Sharons regering. Efter en dag av politiskt schackrande beslutade partiets parlamentsgrupp till sist att motsätta sig stödet till de olagliga bosättningarna på Västbanken och Gaza.

Därmed står Israel inför en regeringskris och sannolikt ett nyval.

Ett politiskt förfall

Sedan 2001 har Israel styrts av en bred koalition under ledning av den för krigsförbrytelser anklagade Ariel Sharon. Som försvarsminister har arbetarpartiets ledare Benjamin Ben-Eliezer varit närmast ansvarig för upptrappningen av det militära våldet. Shimon Peres har i egenskap av utrikesminister argumenterat för den israeliska ockupationspolitiken, till exempel på de svenska socialdemokraternas senaste kongress i Västerås.

Sharon, en gång allmänt ansedd som extremist, har med arbetarpartiets stöd kunnat framstå som landets oomtvistade ledare. Att det fått ske i ett land som vill räkna sig till demokratins krets är politiskt förfall.

Den israeliska tidningen Ha’aretz skriver:

”Det nära samarbetet har också skadat israelisk politik, som har blivit populistisk, trångsynt och endimensionell.”

Tillfälle för arbetarpartiet

De senaste åren har arbetarpartiet stadigt tappat stöd. Regeringen har inte bara misslyckats med att skapa säkerhet, den fråga Sharon valdes på. Resultaten har varit katastrofala också när det gäller ekonomin.

Arbetarpartiet har interna val i mitten på nästa månad. Ben-Eliezers utmanare har sedan länge krävt ett utträde ur regeringen. Krisen borde vara ett välkommet tillfälle att lätta på de interna spänningarna.

Ändå valde Ben-Eliezer in i det sista att söka en kompromiss. Det

hedrar honom inte.

Det är naturligtvis orimligt att den israeliska regeringen nu faller på en budgetfråga. Problemets kärna, de olagliga bosättningarna, är en fråga om respekten för internationell rätt. Argumenten mot att stödja dem kan inte främst vara ekonomiska.

Utmana opinionen

Ändå skulle dagens kris kunna vara inledningen till något nytt. Med arbetarpartiet i opposition öppnas kanske förutsättningar för självprövning i det israeliska samhället. Kanske blir det åter möjligt att fråga hur länge bosättare och andra extremister ska få hålla resten av befolkningen som gisslan och hindra den fred de flesta innerst inne söker.

Men då måste arbetarpartiet inte bara våga utmana Sharon, utan också det opinionsläge man varit med om att skapa.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM