ÅSIKT

Moderaterna väljer mer förlustpolitik

När får Bo Lundgren skapa en egen politik?

Foto: LOTTE FERNVALL
TUFFT FÖR BO Avgående Muf-ordföranden Tove Lifvendahl är fortfarande tongivande inom moderaterna. När ska partiledaren Bo Lundgren få utrymme att forma politiken?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det moderata parti som påstås ha ställt, och varit bärare av, framtidens frågor samlas i dag till extrastämma på Star hotell i Sollentuna. Glansen och lyskraften försvann när Carl Bildt avgick för drygt två år sedan.

Partiets inre kärna, den så kallade bunkern, med ideologer som Per Unckel, Gunnar Hökmark och Johnny Magnusson är upplöst. I valet försvann 30 procent av väljarna. Moderaterna framstår som en rörelse med framtiden bakom sig.

Bo Lundgren har en tuff uppgift framför sig. Yngve Holmbergs, Göstas Bohmans och Bildts gamla parti måste skaffa både nya frontfigurer och en ny politik.

Lösning på allt

Fram till katastrofvalet gav partiets talesmän sken av att de var de enda som hade rätt lösning på allt. De var så duktiga att partiledaren inte ens behövde framträda i valrörelsens upptakt. Moderaterna hade även uppfunnit en ny ekonomisk teori, skolan och sjukvården skulle bli bättre om samhällets inkomster avskaffades och skatten sänktes med 130 miljarder kronor. Väljarna underkände definitivt den ekonomiska ekvationen.

Inför moderaternas extrastämma stormar hela havet. Provpredikan pågår vilken falang – den värdekonservativa eller den unga nyliberala – som ska ta makten.

Lifvendahl tongivande

Ungmoderaternas avgående ordförande Tove Lifvendahl, med förankring i konsulthögern, drog redan valnatten undan mattan för Bildts gamla gäng. Hon fortsätter att vara den tongivande. Mer frihet, mindre skatt, är ledstjärnan. Alltså i praktiken mer av det som ledde till valförlusten.

Exakt hur Lifvendahl vill forma partiets politik framgår inte av hennes programförklaring i partiorganet Svenska Dagbladet den 31 oktober. Bara försäkran att ”jag och många andra är beredda att lägga tid, tanke och engagemang” för att klara det.

En av nyliberalismens frontfigurer, Fria moderata studentföreningens förre ordförande i Stockholm, Christian Gergils nu ledare för Fria listan, vill i SvD den 28 oktober slakta hela moderata partiet. Hans dröm är att tillsammans med just Tove Lifvendahl, Thomas Idergard, Gunnar Strömmer och Ulf Kristersson bilda ett nytt moderat parti som inte är strykrädd utan talar klartext. Det partiet ska behovspröva allt, från barnbidrag, barnomsorg till högre utbildning.

Lundgren får nådaår

Det nya affischnamnet Tove Lifvendahl har markerat mot sekterism. Men hur länge kan hon stå emot sådana här strömningar när portarna öppnas och banden klipps till värdekonservatismen?

Stackars Lundgren. För två år sedan tvingades han ta över och bli toppstyrd av Bildts gäng. Nu får han ungmoderaternas stöd och ett nådaår att utifrån deras syn skapa något nytt.

När får han som partiledare utrymme att själv forma politiken?

RJ