ÅSIKT

Winberg - svik inte hästarna

Tjejer som rider blir bra vd:ar

Foto: MATS STRAND
Margareta Winberg som kranskulla vid Kvinnofridsloppet på Solvalla i våras.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag brakar den loss, hästfesten Stockholm horse show”där 224 fyrfota underhållare ska fascinera och dra publik till manegen. Den vitvingade Pegasus, minishettisarna, islänningarna, silvermedaljörerna från VM i hoppning, våra yppersta dressyrhästar, fyrspannshästarna och alla de andra ska locka 70 000 åskådare, nytt rekord, hoppas arrangörerna. Hästshowen har vuxit till det största publikevenemanget i hockeyarenan Globen och numera får också tv-tittarna chansen att se både tävling och show.

Viktig näring och framtidsbransch

Men hästar är inte bara sport och glamour. De utgör en viktig näring och framtidsbransch. För bara några år sedan var hästarna jordbrukets femte viktigaste inkomstkälla. Nu är de den fjärde, och på väg att slå ut korna som den tredje största.

Branschen ger jobb åt 40 000 personer, omsätter nära 20 miljarder och svenska trav- och ridhästar går på export. Vi är näst hästtätast i EU, 300 000 hästar ger ett par miljoner svenskar avkoppling, spänning, rekreation och motion. Enbart ridsporten engagerar en halv miljon, 80 procent av dem är tjejer och kvinnor.

När Globen horse show invigdes 2000 lovade dåvarande jämställdhets- och jordbruksminister Margareta Winberg att regeringen äntligen skulle sätta hästen på den politiska kartan och snabbt förverkliga den då färska hästutredningens förslag om en sammanhållen hästpolitik. Hästens roll för sysselsättning, jordbruk, landsbygdsutveckling, jämställdhet, sport, rekreation och rehabilitering skulle bli en del av samhällspolitiken.

Utredningen föreslog 85 miljoner för att stärka näringen, 60 miljoner från jordbruksstödet som totalt uppgår till 10 miljarder. Småpengar kan tyckas för att i viss mån ekonomiskt jämställa hästen med kon. Dessutom satsningar för att förbättra utbildning och kompetens hos ridlärare och ledare, öka säkerhet och kvalitet på ridskolorna, förbättra djurskydd, forskning med mera.

Ridning ett sätt att bryta könsrollsmönster

Jämställdsminister Margareta Winberg brukar säga att ridning är världens mest jämställda sport, fascinerande därför att tjejer och killar tävlar mot varandra på samma villkor. Men hästar och ridning betyder inte bara jämlika villkor på tävlingsbanan. Ridning är ett sätt att bryta könsrollsmönster. I stallet får flickor eget livsrum och kan träna sidor de annars underordnar; styrka, ledarskap, kaxighet, ansvarstagande. Tjejer som rider växer upp till starka kvinnor. Sådana som kan bli :ard och sitta i bolagsstyrelser!

I dag är tjejsporten och hästarna fortfarande diskriminerade. Trots löftet blev det inget snabbt regeringsförslag, ännu inte en krona. Som jämställdhetsminister och vice statsminister har Margareta Winberg fortsatt ansvar och saken i sin hand.

Sviker du hästarna, tjejerna och jämställdheten, Winberg?

LA

ARTIKELN HANDLAR OM