ÅSIKT

Äntligen hopp om ett fredligt Cypern

Erdogan utmanar den turkiska militären.

Foto: MIKAEL JÄGERBRAND
AVSPÄRRNING I NICOSIA Recep Tayyip Erdogan ledde sitt parti till storseger i det turkiska valet. Hans nya utspel om Cypern betyder att den svåra konflikten kan vara på väg mot en lösning.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En gammal kvinna vandrar långsamt genom vägspärren, ut i ingenmansland. Den lilla flickan rusar fram och kramar om sin mormor. Efter en kvart tvingas de åter till var sin sida av taggtråden. Så ser det ut på Cypern, bortom semesterparadisen.

Avspärrningar delar ön, sedan den turkiska militären invaderade 1974. Motivet var att hindra Cypern från att bli en del av Grekland. Fortfarande finns turkisk militär kvar i den norra delen. Därmed kvarstår hotet om ett krig i östra Medelhavet.

Ingen lösning i Köpenhamn

Trots hårda påtryckningar från EU och USA gick det inte att hitta en lösning vid toppmötet i Köpenhamn förra månaden. Cypern fick ändå klartecken för EU-medlemskap år 2004. Om inte konflikten är löst, tar unionen emot den del som kontrolleras av grekcyprioterna. Människorna på norra Cypern ställs utanför.

Det är denna framtidsbild som fått kritiken att växa mot den turkcypriotiske ledaren Rauf Denktash. FN har lagt fram förslag efter förslag för att försona turk- och grekcypriotier. Den senaste planen innebär ett långtgående självstyre för de bägge delarna i ett enat Cypern. Men den åldrade och bittre Denktash vägrar kompromissa.

Denktash: Jag stannar

På juldagen demonstrerade 30 000 turkcyprioter för återförening och EU-medlemskap. De krävde att Denktash avgår. Svaret kom snabbt – så länge Turkiet inte går emot mig stannar jag kvar, sa den 78-årige ledaren.

Nu ser stödet från Ankara ut att vackla. Den delade ön är ett avgörande hinder mot Turkiets EU-medlemskap. ”Jag gillar inte den Cypernpolitik som har förts de senaste 30–40 åren”, säger Recep Tayyip Erdogan, ledaren för det turkiska regeringspartiet. Hans utspel i en tv-intervju är en signal om att den svåra konflikten kan vara på väg mot en lösning.

Att segraren i det turkiska valet gör så tuffa uttalanden mot Denktash är något nytt. Tidigare ledare i Ankara har stått bakom den hårdföre turkcyprioten och därmed cementerat motsättningarna. Erdogan utmanar den turkiska militären och andra konservativa krafter. Han tror sig vinna på en öppen debatt om det höga pris som 70 miljoner turkar betalar för att ledarna på norra Cypern håller fast vid sina decenniegamla dogmer.

Nya samtal i veckan

FN vill återuppta samtalen nästa vecka för att nå en överenskommelse senast 28 februari. Erdogans utspel och protesterna mot Denktash väcker hopp. EU-länderna bör ge den turkiske partiledaren allt det stöd han behöver för att övervinna motståndet på hemmaplan.

ME