ÅSIKT

Övergreppen fortsätter i Burma

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi släpptes ur sin husarrest den 6 maj i år var det många som hoppades på en snabb demokratisk utveckling i landet. Militärjuntan, som styrt landet sedan 1962, var under politiskt tryck utifrån. Ekonomin var usel. FN:s sändebud i landet, Razali Ismail, krävde att en verklig dialog för förändring skulle starta.

Sedan dess har nästan ingenting hänt.

– Dialogen har avstannat. Om man nu över huvud taget ska kalla de sporadiska mötena mellan juntans sändebud och Suu Kyi som förekom före frigivningen för en dialog, säger Aung Zaw, chefredaktör för den Thailandsbaserade burmesiska tidningen Irrawaddy.

Aung Zaw flydde själv från Burma för tolv år sedan. Han var student och hade engagerat sig i demokratirörelsen, som slogs ned med blodigt våld av juntan.

Några år senare startade han Irrawaddy, som nu finns både på nätet (www.irrawaddy.org) och som papperstidning. Nätupplagan har 1,5 miljoner besökare per månad. En enorm siffra för en oberoende alternativ tidning.

Aung Saw anser att juntan bara försöker göra ytliga förändringar för att blidka omvärlden men i praktiken är de inte beredda att släppa ifrån sig makten.

– Suu Kyis parti, National League for Democracy, har gjort en lista över de 400 viktigaste politiska fångarna som måste friges för att de ska tro på juntans löften, säger Aung Zaw. Juntan har frigett några hundra fångar. Men ingen från NLD:s lista. Och i gränsområdena fortsätter övergreppen mot de etniska minoriteterna.

Aung Zaw berättar om journalisten Sein Hla oo, som arresterades i sitt hem i Rangoon den 5 augusti 1994. Han anklagades för att ha skickat regeringskritiska rapporter till utländska diplomater. Säkerhetspolisen misstänkte även att han arbetat med översättningen av oppositionsledaren Aung San Suu Kyis bok Freedom from fear. Ett väldigt brott i regimens ögon.

Den 6 oktober dömdes han till sju års fängelse.

Under sina år i fängelset har Sein Hla oo utsatts för fysisk och psykisk tortyr. På senare år har han varit mycket sjuk.

Han finns på NLD:s lista. Han är viktig för oppositionsrörelsen och sedan strafftiden gick ut 2001 har han utan förklaring kvarhållits i fängelse.

Trots att läget är detsamma i Burma har omvärlden börjat tala om att lätta på trycket. USA och EU gläntar på dörren för ökat bistånd. Japan är på väg in med stora investeringar i olja och gas. Inom det asiatiska frihandelsområdet Asean behandlas Burma i princip som vilket annat land som helst.

Den enda verkliga förändringen är att Aung San Suu Kyi för första gången på 14 år kan röra sig fritt i landet. I slutet av november gjorde hon en lång resa i Shan-staten, symboliskt viktigt eftersom några av de värsta övergreppen mot civilbefolkningen begåtts just där. Hennes politiska möten lockar åter tusentals anhängare. Sist juntan gav henne den friheten var de till slut tvungna att utlysa allmänna val, i vilka NLD vann en jordskredsseger.

På den punkten inger historien en smula hopp.

Jesper Bengtsson