ÅSIKT

Dags för en ny solskenspolitik

Ett enat Korea är det enda sättet att skapa en bestående stabilitet på den koreanska halvön

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: EPA-AFPI/KIM JAE-HWAN
hot mot världsfreden Diplomati är den enda lösningen på den nordkoreanska krisen. I förlängningen måste man få liv i solskenspolitiken som skuggats av att president Bush utnämnde Nordkorea till en av tre ondskans axelmakter.

9 JANUARI 2003. Affären Nordkorea är på väg att bli en pinsam historia, både för USA och FN. Alla verkar överens om att kommunistregimen på den koreanska halvön objektivt sett är ett större hot mot världsfreden än Irak. Ändå är tonfallet ett helt annat än i Irakfrågan, där oljan står på spel. Nu har USA tillsammans med Japan och Sydkorea meddelat att man är redo att inleda en dialog med regimen i Pyongyang.

Kärnvapen ingen nyhet

Redan för tio år sedan stod det klart att Nordkorea ville skaffa sig kärnvapen.

Nyligen slängdes FN:s kärnvapeninspektörer ut ur landet och kärnkraftverket Yongbyon, som enligt amerikanska uppgifter använts en gång tidigare för att framställa kärnvapen, ska åter tas i bruk. De flesta bedömare anser att Nordkorea har teknisk kapacitet att inom sex månader framställa flera stycken atombomber.

Tidigare i veckan hotade FN:s vapeninspektörer med skärpta sanktioner mot landet. Talesmän för den nordkoreanska regimen svarade med krigshot.

Ändå vägrar Washington att tala om en kris.

Taktiken är genomskinlig och lovvärd. Sedan relationerna med Kina förbättrats under 1990-talet är Nordkorea relativt ointressant ur geopolitiskt perspektiv. Därför klarar USA av att hålla huvudet kallt.

För en gångs skull kan man alltså säga att Bush-administrationen intagit en klok hållning. Nordkorea är ett slutet land. En liten elit skor sig på de breda folklagrens bekostnad. Skärpta ekonomiska sanktioner skulle knappast få avsedd effekt.

Omvärldens bistånd skulle dras in och ytterligare flera hundra tusen människor skulle slungas över svältgränsen.

Makthavarna skulle däremot inte beröras.

Ett krig skulle i sin tur ge nordkoreanerna en yttre fiende och sannolikt bara stärka den redan patetiskt uppskruvade ledarkulten i landet.

Diplomati enda lösningen

Under den nuvarande politiska ledningen är Nordkorea en farlig och brutal nation. Sådana får aldrig gå fria från internationell kritik. Det internationella samfundet har ett gemensamt ansvar, och just nu är diplomati, hur tråkigt och ineffektivt det än kan låta, den enda rimliga lösningen på den nordkoreanska krisen.

Först gäller det att kyla ned det mest akuta läget. Vapeninspektörerna måste släppas in igen.

På längre sikt måste man blåsa nytt liv i den solskenspolitik mellan Syd- och Nordkorea, som gick i stå när Bush utnämnde Nordkorea till en av tre ondskans axelmakter. Ett enat Korea är det enda sättet att skapa en bestående stabilitet på den koreanska halvön. JB