ÅSIKT

Sharon plågas

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Teckning: JAN STJERNKVIST

10 JANUARI 2003. De båda arabiska israelerna Ahmed Tibi och Azmi Bishara får ställa upp i parlamentsvalet den 28 januari. Det beslutade den israeliska högsta domstolen i går.

Knessetledamöterna diskvalificerades förra veckan av den centrala valkommissionen sedan de anklagats för att ifrågasätta Israel som en judisk stat. Nu upphäver domstolen valkommissionens beslut. Bra.

Samtidigt har premiärminister Ariel Sharons likudparti hamnat i svårigheter. Anklagelser om korruption och olagliga kampanjpengar plågar partiet och premiärministern personligen.

Skandaler farligare än Irak

Arbetarpartiets kampanjmakare gör vad de kan för att förstärka bilden. Partiets premiärministerkandidat Amram Mitzna förklarade i veckan att skandalerna hotar Israel:

"Vi ser hur den organiserade brottsligheten tar sig in i regeringen, och det är farligare än hotet från Irak, eftersom gasmasker inte hjälper." Sharon avfärdade ilsket anklagelserna vid en presskonferens i går kväll.

Till för några veckor sedan såg Sharons och högerns valseger ut att vara klar. Inte minst de fortsatta självmordsattackerna från palestinska extremister har spelat regeringen i händerna.

I dag är en högerseger inte längre lika säker. Enligt de senaste opinionsundersökningarna motsvarar stödet för likud 27 platser i knesset, att jämföra med 41 platser för fyra veckor sedan. Skillnaden mellan blocken är bara en röst.

Israelisk inrikespolitik är avgörande för Mellanöstern. Ockupationen och vedergällningspolitiken kommer att fortsätta så länge en majoritet av de israeliska väljarna tror att den bidrar till säkerhet för civila israeler.

De senaste veckornas utveckling i opinionen visar dock att också israeliska väljare reagerar på det slags skandaler som fäller premiärministrar i länder som Italien eller Tyskland. Inte heller i Israel går det att komma undan med korruption och maktmissbruk.

Gårdagens dom i högsta domstolen demonstrerar dessutom att den israeliska politiken fortfarande har utrymme för minoriteten.

Hopp om fredsprocessen

Det finns ett visst hopp att valet om tre veckor ska skapa ett nytt klimat. Arbetarpartiets ledare Mitzna har visserligen närmat sig den vägrarlinje till förhandlingar som i dag betraktas som huvudfåran i israelisk politik, men han utsågs till partiets kandidat på ett program för förhandlingar.

Framför allt innebär dock opinionssvängningen att det åter kan bli möjligt att diskutera en rättvis fred också i Israel. Det vore en bättre väg än vedergällning till säkerhet för civila, både palestinier och israeler.

IP