ÅSIKT

Sanningen får vi aldrig veta

Foto: Niclas HAMMARSTRÖM
Vad som hände under Eu-toppmötet i Göteborg är fortfarande oklart. Polisens och aktivisternas versioner skiljer sig åt och det är näst intill omöjligt för Göteborgskommittén att utreda sanningen om kravallerna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På tisdag presenterar Göteborgskommittén sin rapport om händelserna kring EU-toppmötet i Göteborg förra sommaren. Efter uppslitande rättsprocesser, med fällande domar mot demonstranter och friande mot poliser, är förväntningarna på rapporten stora.

Den som tror att kommittén ska presentera den ”stora sanningen” om händelserna i Göteborg förra sommaren kommer dock att bli besviken. Någon sådan enda sanning existerar nämligen inte. Allt hänger på vilket perspektiv betraktaren väljer, och på den punkten är flera av de grupper som var inblandade i det som gick snett i Göteborg fortfarande oense.

Maskerade bojkottas

Alternativrörelsen har genomgått en sund självprövning sedan sommaren 2001. I dag vägrar de flesta organisationer att släppa in maskerade demonstranter i sina led och tar tydligare avstånd från våld som politisk metod.

Ändå finns det en mindre grupp vänsterdemonstranter som skyller allt som gick snett i Göteborg på polisens agerande och som vägrar erkänna att deras egna provokationer bidragit till polismaktens överdrivna våld.

Polispatrull stoppades

Händelserna på Hvitfeldtska gymnasiet, där 200 demonstranter på mycket tveksam grund belägrades av polisen, föregicks till exempel av att maskerade demonstranter stoppade en mindre polis-

patrull som ville se vad som pågick på skolan.

Dessa ”autonoma” grupper accepterar inte polisens maktbefogenheter och kommer inte heller att acceptera kommitténs slutsatser.

På andra sidan finns polisen, som hittills inte visat prov på samma självprövning som flerparten av demonstranterna. Polisledningen i Göteborg har fått intern kritik, men kritiken har handlat om att poliser utan kravallerfarenhet sattes in i frontlinjen och att arbetspassen under toppmötet var för långa. Insatsen mot Hvitfeldtska har inte ifrågasatts, inte heller den mot Schillerska gymnasiet.

Ingvar Carlsson har redan antytt att polisens hotbild kan ha varit alltför uppskruvad. Det är en rimlig slutsats. Polisen laddade för ett krig mot våldsamma vänsterextremister och mötte i huvudsak fredliga demonstranter. Läget utnyttjades av vänsterextremister. Klart det blir konfliktfyllt.

Läker inte alla sår

Göteborgskommitténs rapport kommer inte att läka alla sår. I sämsta fall nöjer den sig med symbolmättade men direkt olämpliga förslag av typen maskeringsförbud i demonstrationståg. Då bidrar kommittén snarast till ett hårdare debattklimat.

I bästa fall kan den bidra till de inblandades fortsatta självprövning. I så fall har kommittén tjänat sitt syfte. Då kan liknande konfrontationer undvikas i framtiden.

JB