ÅSIKT

Förtroendet är förbrukat

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

25 januari 2003. Nedräkningen har börjat för Gudrun Schyman. Hennes förtroende som talesman för de lågavlönade kvinnorna, för en utbyggd skattefinansierad välfärd och för de solidariska värderingar som bär upp vänsterns politik och moral är förbrukat.

Förtroende är grunden för en politikers möjligheter att förändra samhället. Förtroende är det kapital en politiker har i sitt jobb. Det är skört som en såpbubbla.

Gudrun Schyman har av slarv, nonchalans, girighet eller uppsåt försökt dra av 120 000 kronor i sin deklaration för utgifter hon inte haft. Alla riksdagsmän vet att, i säg nio fall av tio, är det riksdagen, partiet eller arrangören som betalar resor, hotell och mat när en politiker deltar i olika evenemang. Rutinerna är helt enkelt sådana att det är regel att någon annan betalar, undantag att man själv gör det.

Frågorna blir bara fler

Det reser frågan vem som med en inkomst under en halv miljon kronor, som Schyman haft, inte ”märkt” om man själv eller någon annan faktiskt lagt ut 120 000 kronor? Frågorna hur vänsterledaren kunnat skicka in kvitton för en sådan summa utan att automatiskt fundera och reagera inför avdragens mångfald och storlek blir bara fler för varje gång hon kallar det slarv.

Gudrun Schyman har överlevt många ”affärer”. Den här är principiellt annorlunda. Den är ett svek mot ideologiska grundvärderingar, bygger på politikerföraktet och skadar skattemoralen. Hennes alkoholism möttes av empati och sympati. Festerna, bostadsaffärerna, den ”svarta” städerskan som var dotterns skolkompis, den illegala ravefesten – allt har väljare och partimedlemmar mött med förståelse och överseende för denna politikens Pippi Långstrump som gått sin egen väg.

Hon blev en förebild

Inför den stora valframgången 1998 personifierade Schyman fortfarande de lågavlönade kvinnorna och alla de som ramlade mellan välfärdens maskor vid budgetsaneringen. Hon reste oförtröttligt. På varje torgmöte hade hon tid att lyssna och samtala med dem som annars ingen lyssnade på. Hon gav tyngd och röst åt rättvisepolitiken. Hon lyfte in feminismen och gjorde den till en av politikens viktigaste frågor. Hon blev en förebild för hundratusentals vanliga svenska kvinnor.

Hon har svikit

I dag är Gudrun Schyman en annan. Hon tycks leva i en egen gräddfil där det inte är viktigt att leva efter den ideologi man lär. Där hon som varit den främsta taleskvinnan för skattemoral, inte tycker det är så noga med hur hon själv gör rätt för sig.

Hur det än går har hon svikit vänsterns värderingar. Hon kan inte längre vara ett föredöme för lågavlönade kvinnor, ensamstående mammor, vårdbehövande gamla eller andra som behöver en stark offentlig sektor. Det är vänsterpartiets sak att avgöra om de vill ha Gudrun Schyman som ordförande men hos den breda vänstern har hon förbrukat sitt förtroende. Hennes ledarskap blir omöjligt.

LA