ÅSIKT

Slutet var oundvikligt

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gudrun Schyman lämnar arbetet som partiordförande. Beslutet har i praktiken blivit oundvikligt. Förtroendet för henne som företrädare för vänsterns väljare är förbrukat. Dessutom har diskussionen om hennes egendomliga deklaration har med Schymans egna ord blockerat det politiska arbetet. Så kan ett parti inte ha det.

För Schyman tycks de politiska problemen väga tyngre än de moraliska. Hon tror själv att hon kunnat leda partiet igenom dagens kris. Det skulle dock kräva ett fullständigt stöd från partiets medlemmar. Ett stöd hon inte fått under helgens interna överläggningar.

En förlust

Svensk politik förlorar med Schyman en av sina mest lyskraftiga profiler. Hon har inte bara skapat rubriker genom sitt privatliv. Hon har lett sitt parti från rollen som fyraprocentsdansande kommunistparti till dagens roll som etablerat parti i regeringens väntrum.

Schyman har personligen stått som garant för vänsterpartiets nya inflytande i politiken. För ett parti där oppositionsrollen ingår i den kollektiva självbilden har det inte varit lätt. Väljarna har dock uppskattat den pragmatiska linjen, och i kraft av det stödet har partiet bidragit till att vrida svensk politik åt vänster.

Feministiskt parti

Hon har också en gång för alla öppnat vägen för kvinnor till de allra högsta politiska posterna. Schyman var inte den första kvinnliga partiledaren. Men hon är den första kvinna som lyckats etablera sig som en självklar centralfigur i partiledarkretsen.

Schyman har dessutom gjort sitt parti feministiskt och bidragit till att begreppet etablerats i svensk politik. Idag kallar sig till och med Göran Persson för feminist. I den delen kommer Schymans politiska gärning att bli bestående.

När det gäller vänsterpartiets ställning som regeringsmoget parti är framtiden mer osäker. Skandalen kring Schymans deklaration drabbar partiet i ett känsligt läge. På den politiska dagordningen för det kommande året står konflikten i Irak och folkomröstningen om euro, två frågor där vänsterpartiet och socialdemokraterna driver helt olika linjer.

I den offentliga debatten kommer vänsterpartiet och socialdemokraterna att framstå som huvudmotståndare. Samtidigt ska samarbetet i regeringskansliet och riksdagen fortsätta. Det blir en svår balansgång som nu ska skötas av en tillfällig partiledare.

Det finns en risk att vänsterpartiet väljer att knyta an till den kommunistiska eller vänsterpopulistiska delen av sitt politiska arv. I så fall kommer Schymans skatteproblem att få långsiktig betydelse för svensk politik.

En vänstervridning av vänsterpartiet kommer nämligen att minska partiets inflytande. Risken är stor att resultatet blir en högervridning av den svenska politiken.

IP