ÅSIKT

Schröder spelar inte i segerlaget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: FABIAN BIMMER
Åker rutschbana utför Sigmar Gabriel, regeringschef i Niedersachsen, och förbundskansler Gerhard Schröder ler tappert mot kamerorna trots socialdemokraternas motgångar inför delstatsvalet i Tyskland.
LEDARE

Sigmar Gabriel ler tappert mot fotograferna. Den socialdemokratiske regeringschefen i tyska Niedersachsen strävar i motvind. Kristdemokraterna leder stort inför dagens delstatsval.

Även i Hessen ser det illa ut för socialdemokraterna. Där utmanar den relativt okände Gerhard Bökel det borgerliga maktinnehavet. Han vädjar till väljarna ”att ge en signal för freden”, ett sista försök att hitta en vinnande fråga genom att föra in Irak i valrörelsen.

Brutna vallöften

Gerhard Schröders knappa seger i förbundsvalet har förbytts i en rutschbana utför. Kristdemokraterna får 47 procent av sympatierna i den senaste rikstäckande mätningen från Forsainstitutet, socialdemokraterna bara 31 procent. Det är framför allt denna trend som slår igenom i valprognoserna för delstaterna.

Bakom den drastiska omsvängningen finns ett missnöje med regeringens ekonomiska politik. Regeringen i Berlin har inte fått ner arbetslösheten trots vallöftena. Nu går 4,2 miljoner tyskar utan jobb.

Den borgerliga pressen och oppositionen ropar på försämrad arbetsrätt. Regeringens reformer efter den så kallade Hartzkommissionens förslag är otillräckliga, sägs det.

Grus i maskineriet

Det är ett alltför enkelt svar. Stagnationen har många orsaker.

Den tyska motorn hackar i en tid av internationell lågkonjunktur och strikt hållna statsfinanser. De sparade inte i goda tider, dröjde med reformer av pensionssystemet och gick in i den ekonomiska krisen med rejäla budget- underskott. Nu finns det inte utrymme för att stimulera efterfrågan, trots stora behov av investeringar i det slitna östra Tyskland och i det kritiserade utbildningssystemet. Finansminister Hans Eichel ligger i ständig strid med Bryssel om kraven i EU:s stabilitetspakt.

Ni måste spara mer, säger kommissionen.

Motsättningen illustrerar bristerna i EU:s ekonomiska politik. Kravet på balanserade statsfinanser tar föga hänsyn till konjunkturläget. Den gemensamma tillväxtpolitiken är svag, trots årliga EU-toppmöten om utbildning, investeringar och ekonomiska reformer.

Påverkar svensk politik

Schröder vinner sympati för sin utrikespolitik. Utländska förståsigpåare talar om bristande tysk ansvarskänsla för att landet inte vill skicka soldater till Persiska viken. En artikelserie i Der Spiegel om sönderbombade städer påminner om att Tyskland nog vet vad krig innebär.

Socialdemokratins kritik av kriget mot Irak räcker dock inte för att bryta oppositionens framgångsvåg.

Om kristdemokraterna tar över i Niedersachsen ökar deras styrka i det mäktiga förbundsrådet, som kan blockera nya förslag.

Tysk politik förlamas då ett bra tag framöver. Därför har dagens val betydelse också för den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

ME