ÅSIKT

Anna Lindh förtydligar

LEDARE

13 FEBRUARI 2003. Gårdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen bjöd på få nyheter men ett förtydligande. Den svenska regeringen säger nej till krig – just nu. För att ingen skulle missa poängen hade utrikesminister Anna Lindh sammanfattat regeringens hållning i tre punkter.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tidigare har regeringen haft en tydlig ståndpunkt i formfrågan – beslut måste gå via FN – men svävat på målet i sak. När Göran Persson nyligen kommenterade det brev som åtta europeiska regeringschefer skrev till stöd för USA:s linje hade han till exempel inga invändningar mot innehållet.

Flera frågor lämnas öppna

Anna Lindhs förtydligande i gårdagens utrikespolitiska debatt var välkommet. Det lönar sig att bilda opinion. Låt oss hoppas att budskapet från demonstrationerna på lördag når fram till Washington.

Tyvärr lämnade Anna Lindh flera frågor öppna.

Den viktigaste handlar om tidsperspektivet.

På fredag lämnar vapeninspektörerna en ny rapport till FN. Det troliga är att de då konstaterar att de behöver mer tid, men även att Irak inte visat tillräcklig samarbetsvilja. Rapporten blir öppen för tolkningar. Vad säger Sverige om USA redan då pressar de andra staterna i FN:s säkerhetsråd att besluta om krig?

FN onödigt – enligt USA

Här går konfliktlinjen i den internationella debatten. USA och Storbritannien vill snabba på FN-processen. De tycker i princip att den är överflödig och vill börja bomba. Svenska moderater och folkpartister ställer villigt upp på krigslinjen, det framgick av gårdagens debatt. Folkpartisten Carl B Hamilton krävde till och med att Sverige bistår med soldater även om USA väljer att anfalla helt utan internationellt stöd. Undfallenheten är häpnadsväckande. Tillsammans med moderatledaren Bo Lundgren tycktes Hamilton anse att man ska stödja USA oberoende av vad USA gör, vilket är ungefär lika korkat som att vara emot USA oberoende av vad USA gör.

Det krävs år av inspektioner

Rolf Ekéus, tidigare chef för vapeninspektörerna, har sagt att det krävs flera år för att göra meningsfulla inspektioner. Det fransk-tyska förslaget, som nu också stöds av Ryssland, går ut på att ge inspektörerna den tiden och mer resurser för att med större precision kunna fastställa vilka vapenarsenaler Saddam Hussein förfogar över och sedan avväpna honom. Förslaget kommer troligen upp på EU:s krismöte på måndag.

Var står Sverige i den frågan? Stödjer regeringen det fransk-tyska initiativet? FN ger ingen vägledning.

JB