ÅSIKT

Kusinerna Wallenberg borde lära av Fittja

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Herr Wallenberg, är bankomaten på G? frågar Fittja.nu ut i cyberrymden. "Antal dagar utan bankomat: 1 083" räknar hemsidan. Så länge har de 7 000 Fittjaborna tvingats åka till Skärholmen för att ta ut pengar.

- Även i stan sprängs bankomater men där sätter de upp nya med en gång, klagar Zafer Akdag.

Zafer, Dany och Nathalia gör Fittja.nu tillsammans med journalisterna Bosse Schön och Pia Jertfelt. De har gett förorten en ny röst. Kampanjen för en bankomat är ett sätt att påverka dem som har makten över vardagen men som sällan tar den röda t-banelinjen till Botkyrka.

Hälften av de röstberättigade i Fittja struntade i höstens val. Åratal av rubriker om brott och arbetslöshet präglar fortfarande omgivningens bild av området.

Nu håller det på att vända. Hemsidan är en av de många aktiviteterna på Ungdomens hus. Inne i fiket tittar sju tonårsgrabbar ner på de äldre killarnas och tjejernas boxningsträning. Väggarna runt den blå ringen är fulla av affischer från tävlingar runt om i Europa. Ali Sachedina och Lamin Jannek pratar med ett dussin av Lugna gatans juniorer i datorrummet. De går igenom vad som hänt i veckan.

- Det har blivit mycket lugnare i Fittja, säger Ali som växt upp här och nu jobbar med Fryshusets projekt för att stoppa våldet i Stockholm.

En av föreståndarna på Ungdomens hus, Yilmaz Zengin, berättar hur det började:

- Många ungdomar hängde i centrum, man kastade flaskor på bussarna, lekte kurragömma med polisen. Vi valde ett femtontal som rev ut den gamla sopsugen, de jobbade varje dag. Rivningen fick ungdomarna med i projektet.

För hundra år sedan reste de gamla svenska folkrörelserna sina Folkets hus och frikyrkor. Även i Fittja byggs nätverk som sprider idéer och väcker nya initiativ. Inte bara på Ungdomens hus. Nathalia Velasquez och hennes kompisar gör den uppmärksammade tidningen Shoo. I skolan driver Studiefrämjandet fritidsgården "Fittjapulsen".

Att organisera sig i föreningar är däremot inte lätt.

- Det är floder emellan det svenska ideella tänkandet och hur det är här, säger Yilmaz Zengin som också hunnit vara ordförande i föreningsrådet i fyra år.

- Många av oss förväntar sig att styrelsen ska göra allt, de ska servera, vi ska äta. Fittja idrottsförening lades ner för att inte föräldrarna ställde upp. Så får det inte vara.

Även hemsidan har problem. Redaktören Dany har fått ett jobb och hinner inte göra lika mycket som förut, berättar föreståndaren Ulla Pålsson.

- Det är svårt att få ungdomarna att arbeta ideellt, ofta måste de få ihop pengar till familjen på fritiden.

En sak är klar. Killarna och tjejerna på Ungdomens hus har tillsammans med eldsjälarna Ulla och Yilmaz börjat vända bilden av Fittja. Statsråd och studiebesök vallfärdar till det blå huset bredvid tunnelbanan.

Tänk om kusinerna Wallenberg och resten av näringslivet också kunde se möjligheterna i förorternas mångfald.

Mats Engström