ÅSIKT

Med Blix mot kriget

Verklig nedrustning sker bäst med fortsatta vapeninspektioner

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BASSEM TELLAWI/AP
BLIX TALAR Syriska journalister följer med utsändningen från al-Jazira när Hans Blix talar inför FN:s säkerhetsråd.

Irak har visat ökad samarbetsvilja och har förstört 34 av de cirka 100 robotmissiler som världssamfundet förbjudit. FN-inspektörerna har inga bevis för att Irak har underjordiska anläggningar där de kan tillverka kemiska eller biologiska stridsmedel. Irak har gett vapeninspektörerna fler dokument angående mjältbrandsbakterier och nervgift men inte tillräckligt med dokument, berättade Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer, för säkerhetsrådets medlemmar.

IAEA-chefen ElBaradei förklarade att de dokument som gjort gällande att Irak försökt köpa uran från Niger visat sig vara falska. Enligt atomenergiorganet finns inga bevis för att Irak skulle ha något pågående kärnvapenprogram.

Betonar framstegen

Från att ha varit uttalat kritiska mot Irak har de senaste rapporterna betonat framstegen och den ökande samarbetsviljan från Iraks sida, även om samarbetet ännu inte sker problemfritt. Det sistnämnda tar USA och Storbritannien som intäkt för att Irak bryter mot FN-resolutionen 1441 och att det är dags att starta krig.

Hans Blix anser dock att arbetet med vapeninspektionerna är meningsfullt och ger påtagliga resultat. Han vill utöka antalet inspektörer och få mer tid. ”Samarbete kan ske omedelbart, men avrustning tar tid. Det tar inte år, men heller inte bara några veckor utan månader”, sa han till säkerhetsrådets medlemmar.

Därmed smulade han sönder det brittiska försöket att lägga in en veckas tidsfrist i den andra resolution som USA och Storbritannien snarast vill rösta om. Om president George W Bush och premiärminister Tony Blair verkligen vore intresserade av FN:s vapeninspektionsarbete skulle de ta Blix ord på allvar och stödja hans vädjan om längre tid.

Tyskland, Frankrike, Ryssland, Kina och Syrien är tydligt negativa till krig som lösning på Irakkrisen och vill ge vapeninspektörerna mer tid. ”Klarar vi att avväpna Irak med fredliga medel har vi kommit till en historisk vändpunkt”, sa den tyske utrikesministern Joshka Fischer. Frankrike kommer aldrig att acceptera en ny resolution som skulle innebära krig.

USA och Storbritannien tycks dock vilja genomföra en omröstning om den nya resolutionen redan i nästa vecka. ”Det gäller att visa sina kort nu”, som president Bush uttryckt saken. Röstar FN mot en resolution går USA ändå i krig.

Spel för gallerierna

Därmed skulle det visa sig att alla turer i FN bara varit ett spel för gallerierna. Den enda kvarvarande supermakten har helt enkelt lurat FN-systemet och går sin egen väg. Detta skadar självklart FN men också USA som blir alltmer isolerat i sin kamp mot terrorismen.

Sverige har efter lång tid av otydlighet närmat sig de länder i FN:s säkerhetsråd som förordar vapeninspektioner framför krig. I går sa statsminister Göran Persson att Hans Blix bör få den tid han begärt. Kan vi hädanefter räkna med ett tydligt svenskt agerande inom EU mot Bush, Blair och Berlusconi?

HK