ÅSIKT

Mordet på en demokrat

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Zoran Djindjic utbildade sig i Tyskland.

”Kampen mot korruption och organiserad brottslighet är en avgörande förutsättning för reformpolitiken.” Så uttryckte sig Zoran Djindjic när han för drygt två år sedan talade första gången som serbisk premiärminister.

I går blev han offer för mördare, sannolikt lejda av något av de underjordiska brottssyndikat som lever kvar sedan Milosevics korrupta våldsregim.

Djindjic var en kämpande demokrat sedan studentåren och medverkade till att bilda det demokratiska parti som tillsammans med en bred medborgarallians störtade Milosevic. Han bar huvudansvaret för att den gamle härskaren utlämnades och nu står inför rätta.

Djindjic med sin teknokratiska utstrålning var respekterad men inte folklig.

Zoran Djindjic, med lång utbildning i Tyskland, var en utpräglat europeisk politiker, in i det sista inbegripen i diskussioner med EU-politiker. Han skulle ha mött Anna Lindh i går eftermiddag.

Mordet på Djindjic skapar ett allvarligt maktvacuum och kan därmed rubba den bräckliga stabiliteten och demokratin i Serbien. Förhoppningsvis kan den breda medborgarrörelse som förde Djindjic till ledningen av regeringen än en gång skydda demokratin mot dess fiender.