ÅSIKT

Det handlar fortfarande om ekonomi, dumskalle

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LINCOLN, Nebraska.

Detta är Mellanvästern, kärnan i USA:s självmedvetande. Den som reser västerut från Lincoln kan färdas i timtal utan att landskapet ändrar karaktär. Mil efter mil av platt åkermark. Det finns 52 000 bönder i Nebraska. Gårdarna är stora som sydsvenska kommuner. Det känns lite som en västgötaslätt på anabola steroider. På Nebraskas prärie föddes myterna om vilda västern och ”the self made man”. I presidentvalet 2000 fick George W Bush över 60 procent av rösterna.

De konservativa rötterna i Nebraska sträcker sig tillbaka till Buffalo Bills dagar. Den berömde bisonslaktaren och cirkusartisten ägde en ranch några mil västerut, i North Platte.

Det republikanska partiet i delstaten kontrolleras av den kristna högern, men tittar man närmare på saken inser man snabbt att Nebraskas konservatism har andra rötter än den religiöst färgade högerpolitik som trummas ut från Washington. Här hade populisterna stora framgångar i början av 1900-talet. De motsatte sig både Washingtons påbud och de stora företagens makt.

En del av den traditionen går igen i det moderna Nebraska.

– Jag är visserligen republikan, men jag fattar inte varför Bush sänker skatterna så mycket som han gör, säger bonden Dave Nielson, som driver en gård på 800 hektar utanför Waverley.

– För mig är skulder ett f-ord. Regeringen ökar underskotten med flera hundra miljarder. Skulle jag driva min gård på samma sätt hade jag gått i konkurs för länge sedan.

Dave Nielsons kollega Larry Hudkins håller med.

– Ekonomin är ett problem, och nu ska vi dessutom betala för kriget och återuppbyggnaden av Irak. Jag är inte övertygad om argumenten för ett krig. Jag tror det blir alldeles för dyrt. Om inte ekonomin blir bättre efter kriget blir Bush en enperiodspresident.

Det känns nästan lite märkligt att stå ute på den amerikanska prärien och lyssna till två resliga lantbrukare med rötterna i den konservativa Mellanvästern, och plötsligt inse att de låter som Göran Persson.

Bönderna i Mellanvästern dras med samma problem som sina svenska kollegor. Den federala regeringen pumpar in subventioner för att sänka priset på amerikanska produkter på världsmarknaden. Trots det är lönsamheten dålig.

– Vi hoppas mycket på den nya etanolproduktionen, säger Dave Nielson.

Korn och soja kan omvandlas till fordonsbränsle. Åtta fabriker står redan färdiga i Nebraska, och nästa år startar Kalifornien ett storskaligt projekt för att öka användningen av etanol. Men de stora oljebolagen är en stark lobbygrupp i Washington så det är inte säkert att bönderna i Mellanvästern går ur det här som vinnare.

”Det handlar om ekonomin, dumskalle” stod det på anslagstavlan i Clintons kampanjhögkvarter under presidentvalskampanjen 1992. Den gången lyckades utmanaren Clinton mot alla odds besegra den sittande presidenten, George Bush den äldre. Nästa år väljs en ny president. Att döma av bönderna i Nebraska så handlar det fortfarande om ekonomin.

Jesper Bengtsson