ÅSIKT

Sjuk? Nja, det har vi nog inte råd med

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Andreas Hillergren
Sören Gyll

14 MARS 2003. Kritiken mot planerna på att låta arbetsgivarna betala en del av kostnaden för sjukfrånvaron har varit hård. Vänsterpartiet hotar att fälla förslaget i budgetförhandlingarna. Borgerliga politiker och ledarsidor rasar, delvis med andra argument.

Sören Gyll, ordförande i Svenskt Näringsliv, beskriver i Svenska Dagbladet systemet som ett hastverk. Trots kompensation i form av sänkta arbetsgivaravgifter leder de nya reg-lerna enligt Gyll till ökade kostnader för företagen. Arbetsgivarchefen är besviken och antyder att en lag kommer att skada förtroendet för fortsatta partssamtal.

Lämnade samtalen i protest

Gyll har i själva verket sig själv att skylla. Svenskt Näringsliv lämnade självmant och demonstrativt trepartssamtalen i elfte timmen. Den gången hoppades organisationen uppenbarligen kunna tjäna mer på att utnyttja spelet mellan regeringens departement och komma undan med ett system som enbart omfattade den offentliga sektorn. Nu visar det sig att man räknat fel, därav en del av de sura minerna.

Bakom utfallen kan också en annan kritik anas. Det nya systemet betraktas som ett beställningsarbete från den fackliga rörelsen.
Facket har hela

tiden varit emot att låta arbetsgivarna

betala sjukfrånvaron.

För liberala ledarskribenter och borgerliga partiledare är det i sig argument nog. Planerna på att låta arbetsgivarna betala en del av ersättningen till de långtidssjuka tas som ännu ett exempel på socialdemokratins flathet inför facket.

Det är en märklig slutsats.

Det är sant att de tre stora fackliga centralorganisationerna står bakom den rapport som nu ligger till grund för regeringens arbete. Det är också sant att Svenskt Näringsliv lämnade samtalen, om än i sista minuten.

Däremot är det inte sant att den fackliga rörelsen drivit fram förslaget. Facket har tvärtom varit ytterst skeptiskt mot de planer som tidigare förekommit i debatten, framför allt på grund av risken för att sjuka, handikappade och kvinnor ska stängas ute från arbetsmarknaden.

Det är också vänsterpartiets argument för att säga nej.

Maktspråket kommer från Gyll

Trots det har de tre centralorganisationerna nu ställt sig bakom ett förslag till ekonomiska drivkrafter. Det är uttryck för kompromissvilja, inte för maktspråk. Maktspråket kommer i stället från Gyll och andra som bara kan se en lösning på den ökande ohälsan, nämligen sänkta ersättningar till dem som är sjuka.

Händelsevis råkar det vara samma grupper som skriker högst om socialdemokratisk undfallenhet mot löntagarna. Diktaten kommer från höger.

IP