ÅSIKT

Tre krigiska män på en ö

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

17 MARS 2003 George W Bush samlade i går sina närmaste till krigsråd på Azorerna, långt ute i Atlanten.

En tydlig illustration till det väldiga avståndet mellan de tre krigsledarna och folket. I lördags fylldes gatorna i Madrid, Milano, Barcelona och många andra städer med miljontals demonstranter mot kriget. Budskapet nådde aldrig Azorerna.

Toppmötet presenterades som ett sista försök att med diplomatiska medel undvika kriget och avrusta Irak. I verkligheten var toppmötet ett slags krigsmanifestation. USA har aldrig på allvar övervägt förhandlingar och diplomati som alternativ till militärt våld.

Nej till kompromisser

Jacques Chirac erbjöd i går en förhandlingsfrist på 30 dagar. Den chilenske presidenten Ricardo Lagos, en av medlemmarna i säkerhetsrådet, föreslog en ännu kortare tid för att pröva Iraks vilja till avrustning.
USA och krigsalliansen slår sönder det internationella rättssystemet. Det kommande kriget är olagligt.

Bush-administrationen viftade bort kompromissförslagen. Vice presidenten Cheney, utrikesminister Powell och rådgivaren Condoleezza Rice hade redan före mötet på Azorerna förklarat att tiden runnit ut och att USA inte behöver FN:s godkännande.

Bush fyllde i vid presskonferensen i går. Hans budskap var enkelt: inom ett eller två dygn kommer krig att proklameras. Och det oberoende av FN. Presidenten vet att han inte kan vinna majoritet i säkerhetsrådet för ett krig nu. Det lämnade Frankrike, Tyskland och Ryssland besked om.

Kofi Annan för passiv

USA och krigsalliansen slår sönder det internationella rättssystemet. Det kommande kriget är olagligt. En stor majoritet av experter på internationell rätt är överens om att FN-resolutionen 1441 inte rättfärdigar krig. Den alltför passive Kofi Annan har uttalat sig i samma riktning.

Det internationella rättssystem som gällt sen 1945 makuleras därmed.

Kriget kommer enligt amerikanska experter att bli snabbt och kliniskt. Med massiva missil- och bombattacker ska Irak snabbt krossas och Bagdad intas. Strategin är inte osannolik. Irak är militärt svagt, betydligt sämre rustat än vid förra Gulfkriget. Containment-politiken har fungerat under de tolv år som skiljer det gamla och nya kriget: inga irakiska aggressioner.

Fåfänga förhoppningar

Någon strategi för tiden efter kriget finns inte annat än som besvärjelser eller fåfänga förhoppningar om att demokratin i Mellanöstern ska växa ur det krig och den ockupation USA ska utsätta Irak för.

För två av de tre männen på Azorerna väntar hårda konfrontationer. José Maria Aznar har mot sig en massiv folkopinion: samtliga partier utom högern, landsorganisationerna och den breda fredsrörelsen.

För Tony Blair väntar avhopp från regeringen, en än större revolt inom parlamentet och det egna partiet. Sannolikt kommer hans ledarskap att utmanas.

Azorerna, hökarnas ö, kommer att historiskt minnas som den plats där föreställningen om en ny, fredlig världsordning slets sönder.

OS