ÅSIKT

Krigsherren George W Bush

Bush nya världsordning är skrämmande och hotfull

Foto: AP
TALADE TILL USA – OCH VÄRLDEN George W Bush gav Saddam Hussein 48 timmar att lämna Irak. Annars skulle han få ta konsekvenserna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

George W Bush talade i natt till världen som arvtagaren. Han vill avsluta det krig med Irak som pappa en gång inledde.

– Gå i exil inom 48 timmar eller var beredd på militär attack, så löd presidentens på en gång krigiska och teatrala nyckelfras, riktad till Saddam Hussein.

Sonen Bush önskar förverkliga faderns löfte om en ny världsordning, där det goda ska styra och skurkstaterna elimineras.

Sheriff och missionär

Den nya demokratiska världen ska resa sig ur ruinerna efter USA:s bomber. Så kan hans cyniska budskap till irakiska folket och dess soldater tolkas.

Bushs USA vill på en gång vara sheriff och missionär, för att citera Harvardprofessorn Stanley Hoffman.

Inget åskådningsexempel kan vara bättre för sådant än Saddam Hussein, en brutal diktator och förtryckare sedan decennier. Ett konkret uttryck för den ondska Bush vill förgöra.

För Bush och hans nykonservativa och högerkristna medarbetare är USA:s mål, värdesystem och självintresse helt enkelt universella, kanske rentav gudomligt givna. USA ska, med hjälp av sin överlägsna militära styrka (också vid behov med kärnvapen), upprätthålla världsordningen.

För att dramatisera sitt enkla tal måste Bush koppla samman Irak med al-Qaida, trots att ingen kunnat visa det sambandet.

Bush klagade i natt över att FN inte visat handlingskraft, i praktiken inte underkastar sig USA:s krav.

FN har via vapeninspektörerna och militärhot nått tydliga framgångar. Skälen att nu avbryta den politiken är minst sagt svaga. Irak är inget akut hot och kan inte använda förstörelsevapen, sa förre utrikesministern Robin Cook när han i går i protest mot kriget avgick ur Tony Blairs kabinett.

Förutsättningar fanns för att FN:s säkerhetsråd skulle kunna enas om en tidsgräns inom vilken Irak skulle tvingas till avrustning.

Frankrike förordade inte ”veto under alla förhållanden”, som Bush sa i natt. Chiracs position var motståndare till att en ny FN-resolution skulle aktualiseras under den närmaste månaden, resolution 1441 dög ännu.

Hans åsikt delades av majoriteten inom säkerhetsrådet. Det var därför USA och dess vasaller förhindrade FN att pröva krigets laglighet.

Avsked till internationell rätt

Bushs korta tal i natt var inte bara en krigsförklaring, det var också ett avsked till gemensam internationell rätt som den tillämpats sedan andra världskrigets slut. FN töms på makt, som Bushs ideologer önskar. Därmed försvagas också den gemensamma kampen mot terrorismen, som annars var Bushs huvudargument för det nya krigsäventyret.

Beskedet i natt var också att världspolitiken avgörs av den enda stormakten.

Bushs nya världsordning är skrämmande och hotfull.

OS