ÅSIKT

Kriget delar Europa

Göran Persson kritiserar USA:s ultimatum med välkommen tydlighet

Foto: AP
LOJALITETEN FÖRST Tony Blair har valt lojaliteten med USA framför den europeiska sammanhållningen. EU är djupt splittrat om Irak inför toppmötet på torsdag och fredag.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kriget mot Irak kastar en mörk skugga över morgondagens EU-toppmöte. Den brittiske premiärministern Tony Blair och Spaniens José Maria Aznar står bakom ett angrepp på Irak. Till dem sällar sig nu Anders Fogh Rasmussen i Danmark. De krigiska männen vållar en djup kris för EU:s utrikespolitik. ”EU är splittrat. Säkerhetsrådet förlamat. Det är allvarliga krigsförluster, utan att ett skott ännu avfyrats.” Så motiverade förre utrikesministern Robin Cook sin avgång som gruppledare i det brittiska underhuset.

Persson kritisk

Tony Blair fick hård kritik i gårdagens stormiga parlamentsdebatt. Han får det inte mycket lättare när han i morgon anländer till EU-toppmötet. Frankrike, Tyskland och Belgien har reagerat skarpt på Bushs krigstal. Göran Persson kritiserar USA:s ultimatum mot Iraks diktator med välkommen tydlighet. ”Avväpningen av regimen ska ske inom folkrättens ram”, säger statsministern. ”Nu bryter USA mot den och det är allvarligt.” Blair får däremot stöd från flera av EU:s kandidatländer.

Även den svenska riksdagen är splittrad. Moderaterna och folkpartiet lägger en stor del av ansvaret på Frankrike och Tyskland. Men det är inte Berlin och Paris som bryter mot FN-stadgans våldsförbud. Hangarfartygen och stridsvagnarna får sina order från en amerikansk president som ignorerar folkrätten.

Bo Lundgren och Lars Leijonborg mäler sig ur en svensk tradition av stöd till FN. Alf Svenssons tystnad är inte bättre.

Folket står enat

De politiska ledarna är djupt oense, men sällan har det funnits en så stark folklig rörelse i Europa som i de massiva protesterna mot kriget. Det trycket bör användas till en återuppbyggnad av EU:s utrikespolitik. Det tar tid, men toppmötet i Bryssel är ett första tillfälle för de nödvändiga frågorna:

Hur kan unionen bidra till att FN:s ställning återupprättas? Irakfrågan måste återföras till säkerhetsrådet så snart som möjligt.

Vad kan EU göra för den långsiktiga utvecklingen i Mellanöstern? EU behöver en regional strategi för tiden efter ett krig. USA måste påminnas om sina löften att sätta tryck på Israel och få i gång fredsprocessen.

På vilket sätt kan EU bäst lindra lidandet för krigets offer och klara flyktingströmmarna? Stängda gränser och försämrad asylrätt är fel väg.

Hur kan Europa använda sin ekonomiska tyngd för att balansera USA:s världsdominans? Toppmötet behöver lyckas med sin uppgift att få fart på tillväxten och förbättra den sociala sammanhållningen.

Under våren 2001 lyckades den svenska regeringen ena EU kring viktiga fredsinsatser på Balkan och i Nordkorea. Göran Persson och Anna Lindh bör använda den trovärdigheten både till tydlig kritik och nya initiativ på toppmötet.

ME

ARTIKELN HANDLAR OM