ÅSIKT

EU måste sätta press på Turkiet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Getty images
Irakiska kurder frukar turkarna

22 MARS 2003. De flyr upp i bergen, som så många gånger förr. Storstäder och byar töms på sina invånare. Kurderna i norra Irak minns hur hårt de drabbats av tidigare konflikter.

För de många kurderna i Sverige skuggas firandet av nyåret, Newroz, av oron för vad som ska hända släktingar och vänner i Kurdistan. Hotet kommer inte bara från amerikanska bomber och den irakiska regimens hämnd.

Den turkiska armén, Natos näst största, är på väg in från norr.

Tolererar inte självständighet

Ledare för det kurdiska självstyret, som Jalal Talabani och Nechirvan Barzani, säger att de värnar om Iraks territoriella integritet. Turkiets ledning tror ändå att kurderna tänker utropa en självständig stat när regimen i Bagdad faller. Det kan inte Atatürks arvingar i den turkiska generalstaben tolerera. Det är det egentliga motivet bakom talet att militären går in för ”humanitära uppgifter”.

Ankara har ytterligare ett intresse. Oljan. Den turkiske utrikesministern upprepade nyligen landets historiska anspråk på oljekällorna kring städerna Kirkuk och Mosul. Den regionala stormakten vill skaffa sig en stark position när krigsbytet efter Saddam Husseins fall ska delas upp.

USA har motsatt sig en turkisk inmarsch i Irak. Frågan är vad som hänt i förhandlingarnas intensiva slutskede.

George W Bush behöver både Turkiets luftrum och kurderna som partner i kriget mot regimen i Bagdad. Dagens kurdiska ledare kan vara på väg att bli offer för ett dubbelspel, i likhet med vad som många gånger hänt deras föregångare.
Turkiets agerande i norra Irak måste få allvarliga konsekvenser för landets ambitioner att bli EU-medlem.

Den svenska regeringen tog upp kurdernas situation på EU-toppmötet i torsdags. Slutsatserna om Irakkrisen innehåller en markering mot Ankara. ”Vi uppmanar alla länder i regionen att avstå från åtgärder som kan leda till ytterligare instabilitet”, varnar EU-ledarna.

Men uttalandet räcker inte.

Oförenligt med EU:s krav

I december 2004 ska EU:s regeringschefer bedöma om Turkiet uppfyller kraven på demokrati och mänskliga rättigheter. Det bestämde toppmötet i Köpenhamn strax före jul. I så fall ska EU börja förhandlingar om turkiskt medlemskap utan dröjsmål. Fortfarande finns det stora brister i yttrandefriheten och minoriteternas situation.

Övergrepp mot kurderna i norra Irak skulle innebära ännu ett brott mot EU:s krav på mänskliga rättigheter. Därtill kommer att militären åter visat sin makt i turkisk politik. Det är oförenligt med EU:s krav på demokrati.

EU-kommissionen och medlemsländerna bör ge en skarp och entydig varning till regeringen i Ankara. Turkiets agerande i norra Irak måste få allvarliga konsekvenser för landets ambitioner om ett EU-medlemskap.

ME 8-9