ÅSIKT

Kritiskt för kommunerna

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

24 MARS 2003. Den kommande veckan går de kommunalanställdas kamp för högre löner in i ett nytt skede. Det är fem månader sedan Kommunal krävde nya förhandlingar. Sedan dess har försöken att hitta en lösning pågått, den senaste månaden med hjälp av medlare. Idag svarar parterna på medlarnas frågor.

Nu återstår en vecka innan avtalet löper ut. Det är dyrbar tid om tvisten ska kunna lösas utan att trappas upp. Varsel eller konfliktåtgärder skulle i sig själva bidra till djupare motsättningar.

Höjda ingångslöner

Under vintern har Kommunal arbetat hårt för att mobilisera stöd för sina krav på bland annat höjda ingångslöner. Fackliga medlemmar har demonstrerat, samlat in namn och arrangerat fackeltåg. Samtidigt har allmänheten bearbetats, bland annat genom annonser.

Engagemanget runt om i landet visar att fackförbundsledningen har medlemmarna med sig i sina krav. Också hos allmänheten får förbundet förståelse. Aftonbladets artikelserie 100 procent visade ett massivt stöd för jämlika löner. Undersökningar från bland annat LO har givit samma resultat.

Svårt rekrytera

Arbetsgivarna i kommuner och landsting är dock oroade. Ekonomin är redan ansträngd, och i takt med krisen i världsekonomin fördjupas blir framtidsutsikterna allt dystrare. Större löneökningar skulle gräva nya hål.

Ylva Thörn, Kommunals ordförande, har konsekvent hävdat att det inte kan vara de kommunanställdas ansvar att genom lägre löner subventionera den kommunala verksamheten.

Hon skulle kunna tillägga att vården och omsorgen knappast kommer att kunna rekrytera personal om eftersläpningen i lönerna fortsätter.

Det borde verkligen oroa de kommunala politikerna.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM