ÅSIKT

Inget smart krig

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
MILJONSTADEN BASRA SAKNAR VATTEN SEDAN I LÖRDAGS Kriget mot Irak är inte så kliniskt som det framställts. Innan motståndet i städer som Basra och Bagdad är besegrat kommer antalet civila offer att ha mångdubblats.

26 MARS 2003. I går deklarerade de brittiska trupperna som belägrar Basra i södra Irak att staden nu är att betrakta som ett militärt mål. Brittiska trupper kan gå in i staden för att bryta det militära motståndet, även om det innebär gatustrider och dödsoffer.

Samtidigt förklarades hamnstaden Umm Qasr för femte eller sjätte gången säkrad av koalitionens trupper. Hamnen ska utgöra den huvudsakliga vägen för humanitär hjälp till den irakiska civilbefolkningen.

Döda och sårade civila

Den humanitära situationen förvärras snabbt. Miljonstaden Basra saknar vatten sedan i lördags. Ingenjörer från Röda korset kämpade i går för att åter få i gång vattenförsörjningen.

Rapporterna inifrån staden talar om döda och sårade civila. Enligt de brittiska truppernas talesman Al Lockwood utgörs motståndet av irreguljära trupper som nu hindrar armén från att ta kontroll över staden.

Redan efter en veckas krig tycks två av de förutsättningar som koalitionens fälttåg bygger på vara på väg att lösas upp.

Trots rapporterna om ett uppror i Basra har koalitionens trupper inte mötts av jublande folkmassor. Det gällde inte minst södra Irak, där både Basra och Umm Qasr ligger. Majoriteten av befolkningen tillhör den shiitiska riktningen inom islam. Mot Bagdad och sunnimuslimerna finns en djup misstro.

I verkligheten tvingas alltså i stället de brittiska styrkorna förklara Basra som ett militärt mål. Befolkningen är belägrad och bristen på vatten kan snabbt skapa förutsättningar för epidemier. I värsta fall kommer britterna att tvingas slåss från hus till hus med egna förluster och dödade civila som följd.

Utrymmet för parader för att fira befrielsen är obefintligt.

Kriget är inte heller så kliniskt som det framställts. Det tycks visserligen som de så kallade smarta vapnen än så länge lyckats hålla antalet oavsiktliga offer för bombningarna på en relativt låg nivå.

Men striderna i södra Irak visar att smarta vapen och kirurgiska angrepp mot utvalda mål inte bryter motståndsviljan. Innan motståndet i städer som Basra och Bagdad är besegrat kommer antalet civila offer att ha mångdubblats.

Det som händer i södra Irak är ytterligare en anledning att ifrågasätta president Bushs säkerhetspolitiska doktrin. USA:s självpåtagna rätt att slå till med förebyggande anfall mot länder som anses hota amerikanska intressen. Doktrinen bygger på föreställningen om krig utan civila offer eller egna förluster.

Det som händer i Basra visar den grundläggande svagheten i Bushdoktrinens föreställning om förebyggande krig. Krig är nämligen varken kliniska eller smarta.

Den humanitära situationen förvärras snabbt i krigets spår. Röda korset (pg. 900 800-4) arbetar nu för att lindra nöden, bland annat i Basra.

IP