ÅSIKT

Smart krig? Knappast!

Antalet sårade stiger för varje dag. Bristen på mat och vatten är akut runtom i Irak.

Foto: MATTIAS CARLSSON
VREDEN GROR I ARABVÄRLDEN I stället för att få det irakiska folket med sig uppfattas koalitionens trupper som inkräktare. Och vreden i arabvärlden växer i takt med att antalet civila offer växer.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ännu en för-ödande bombattack mot en marknadsplats i Bagdad har skett. Över femtio civila befaras ha dödats. Det smarta ”humanitära” kriget finns inte. Antalet sårade stiger för varje dag. Bristen på mat och vatten är akut runtom i Irak.

Kriget går inte riktigt som de allierade hade tänkt sig. Kuwait träffades i fredags kväll av en robot. Pentagon erkände under lördagen att amerikanska Tomahawk-robotar av misstag slagit ned i Saudiarabien. Ytterligare soldater har dödats av så kallad friendly fire, där de allierade råkar skjuta på sina egna.

Det irakiska motståndet har dessutom visat sig större än väntat. Inte heller tycks det irakiska folket vilja hälsa de allierades styrkor som befriare.

USA beordrade i går stopp för frammarschen mot Bagdad. Man vill invänta förstärkning och säkra underhållslinjerna. Natten till i fredags beslutade USA att sända in ytterligare 100 000 soldater till krigsområdet. Ordern om halt innebär inte att kriget nu upphör, däremot avstannar invasionen av Bagdad ett tag.

Perle fick avgå

Richard Perle, en av de ledande hökarna i Bushadministrationen, har avgått som ordförande i Defence Policy Board, en rådgivande grupp knuten till Pentagon. Officiellt avgår han för oklarheter angående en lunch med saudiska affärsmän. Perle har dock varit den som hårdast drivit tesen att det irakiska motståndet kan förväntas vara svagt och att irakierna hellre vänder vapnen mot sin ledare Saddam Hussein än mot amerikanska soldater.

Perles världsbild, där USA ses som den stora världsfrälsaren, har kommit på skam. I stället för att få med sig det irakiska folket i ett demokratibygge och i ett undergrävande av den förfärliga irakiska diktaturen riskerar kriget att stärka Saddam Hussein. Invasionen uppfattas av irakierna som en kränkning oavsett om de är mot eller för regimen. Vid hot utifrån stärks självklart nationalismen.

De allierade bedyrar att de värnar om civila. När de tre första lastbilarna med mat rullade in i södra Irak härom-dagen var det dock allt annat än tacksamma irakier som vi såg på tv-bilderna. Arga irakiska män plundrade konvojen samtidigt som de skrek slagord till stöd för Saddam Hussein.

Vreden gror

I det pågående informationskriget är det svårt att avgöra vad som är sant och i vems syften bilder visas upp. Det är dock uppenbart att den snabba och enkla krigsoperation som många talade om före kriget, även här i Sverige, visar sig bli betydligt svårare.

Vreden i arabvärlden gror. Rekryteringen till terrorgrupper lär ha blomstrande tider. Den enda som tjänar på det folkrättsvidriga kriget är bin Ladin och hans al-Qaida-celler.

Bushs och Blairs bomber leder till lidande och instabilitet, inte till demokrati och ökad säkerhet.

HK

ARTIKELN HANDLAR OM