ÅSIKT

Hur korkad får man vara?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur korkat får ett reseföretag vara? Frågan ställs på sin spets när man läser igenom den nya resekatalogen från det nordiska reseföretaget Select Travel. Mitt bland de svindyra resorna till Indien, Kina och Japan hittar man plötsligt en minst lika påkostad och luxuös resa till Burma.

Burma, landet som ständigt hamnar överst på människorättsorganisationernas svarta listor. Landet där militärjuntan använder slavarbetskraft för att bygga vägar och turisthotell. Landet där den politiska oppositionen förtrycks och där det sedan över 40 år tillbaka pågår en etnisk rensning som påminner om de övergrepp serberna begick mot den kosovoalbanska minoriteten i forna Jugoslavien.

Burma är med andra ord inte vilken korrupt smådiktatur som helst. Det är ett av världens mest brutala länder. Och tack vare Select Travel kan rika västerlänningar nu resa genom detta land som en hög nyttiga idioter vars enda funktion är att de förser regimen med den enda hårdvaluta som fungerar i den krisdrabbade burmesiska ekonomin – dollar.

Den demokratiska oppositionen i Burma har sedan mitten av 1990-talet uppmanat omvärlden att bojkotta landet. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som fick Nobels fredspris 1992, har ödmjukt bett västvärldens turister att hålla sig borta eftersom det inte går att resa i landet utan att gynna regimen.

Varför ordnar Select Travel ändå resor dit?

– Det är inte vår sak att bedöma om man ska stänga gränserna till ett land. Det måste vara upp till våra kunder att göra den politiska bedömningen. Dessutom har vi talat med många som rest i Burma, och de säger att befolkningen i landet skulle bli ännu mer isolerad utan turismen, säger företagets vd Leja Graaf.

Även andra reseföretag som ställts mot väggen för Burmaresor brukar hävda att landet utvecklas bäst genom ett konstruktivt engagemang från omvärlden. Det stämmer i många fall, men inte i Burma.

Den fråga ledningen för Select Travel måste svara på är: Varför är Aung San Suu Kyis bedömning av läget fel? Hur kan ett nordiskt reseföretag hävda att de är bättre på att avgöra vad som är bra för Burma än den demokratiska oppositionen i landet? Tills vi fått ett rimligt svar på den frågan finns det bara en sak att göra – bojkotta Select Travel. Köp inte deras resor.

I katalogen kan man läsa om Hotel Strand, ett hotell som uppfördes 1901 och som var en symbol för det brittiska kolonialväldets allra sämsta sidor. Där vältrade sig förtryckarmaktens företrädare i lyx. Betjänter i vita linneuniformer serverade Sydostasiens bästa gin och tonic.

Även i dag är Hotel Strand en symbol, men nu för militärdiktaturen. Hotellet var tills helt nyligen statligt ägt och är ett av de företag som gjort landets generaler till mångmiljonärer samtidigt som befolkningen svälter på landsbygden. Betjänterna bär fortfarande vita linneuniformer. En gin och tonic kostar en halv månadslön för genomsnittsburmanen.

Legenden fortsätter, står det i katalogen. My ass! Det enda som fortsätter i Burma är förtrycket.

Jesper Bengtsson