ÅSIKT

Dags att nedrusta

Till skillnad från Irak har Nordkorea bevisligen ett program för att utveckla massförstörelsevapen

Foto: AP
NÄSTA KONFLIKT? Frågan är hur det internationella samfundet ska handskas med Nordkorea. USA vill införa sanktioner mot landet, samtidigt som Pyongyang ser en sådan åtgärd som en krigsförklaring.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centrala Bagdad tycks ha fallit i den USA-ledda alliansens händer. I går kryssade amerikanska pansarvagnar omkring utan organiserat motstånd i den irakiska huvudstaden. Tv-stationerna kablade ut bilder på jublande irakier och drog slutsatsen att kriget i princip är över.

Så långt går inte ens den amerikanska militärledningen. Kriget är långt ifrån slut. Blodiga strider och stort lidande återstår innan lag och ordning råder i Irak. Och att folket jublar över en fallen diktator betyder inte att de välkomnar amerikanska generaler.

I skuggan av scenerna i Bagdad fick världen i går dessutom en påminnelse om nästa stora internationella konflikt. Bara timmar innan FN:s säkerhetsråd skulle debattera Nordkoreas återupptagna kärnvapenprogram skickade despoterna i Pyongyang en varning till grannlandet Japan: Glöm inte att vi kan nå er med våra kryssningsmissiler.

Frågan om hur det internationella samfundet ska handskas med Nordkorea ställer den amerikanska strategin på sin spets. Före Irakkriget föreföll det otänkbart med en väpnad konflikt på den koreanska halvön, men ett sådant hot har ryckt närmare. USA vill införa hårda sanktioner mot Nordkorea, som redan gjort klart att man skulle betrakta åtgärden som en krigsförklaring.

Till skillnad från Irak har Nordkorea bevisligen ett program för att utveckla massförstörelsevapen. Ledande FN-diplomater är rädda för att USA även i den här frågan ska följa Bush-doktrinen och slå till först, kanske genom att bomba sönder Nordkoreas kärnkraft.

Hur många krig måste till innan världen är fri från diktaturer och terroristhot? Hur många liv ska offras?

Ställda mot varandra visar konflikterna i Irak och Nordkorea att det i längden är ohållbart med en strategi som bygger på militärt våld och preventiva krig. Problemet är att USA hittills haft tolkningsföreträde i frågan av det enkla skälet att man ägnat frågan om massförstörelsevapen mest uppmärksamhet.

Med den nuvarande administrationen i Washington har det inneburit upprustning. Nordkoreas beslut att starta upp sitt kärnvapenprogram kom som en direkt reaktion på Bushs tal om ondskans axelmakter.

EU har i princip lämnat walk over. Den saken vill utrikesminister Anna Lindh ändra på. Hon har i flera år argumenterat för en ny nedrustningspolitik och i dag presenterar hon en rad förslag om hur EU ska kunna ta initiativet i frågan. Syftet är att skapa en ny dialog om global nedrustning. Det är en bra utgångspunkt för fortsatt dialog och det enda sättet att långsiktigt minska risken för att massförstörelsevapen hamnar i händerna på skrupelfria diktaturer.

JB