ÅSIKT

Var ska Ekerös och Lidingös unga bo?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ekerö vill inte vara med. Lidingö har mycket blygsamma ambitioner. Danderyd vägrar.

Det handlar om att sätta upp mål för fler hyresrätter. Lägenheter där kommunernas egna ungdomar kan bo. Bostäder åt dem som börjar nytt jobb, eller som flyr från våld och förtryck i andra länder.

Landshövding Mats Hellström har förhandlat med länets kommuner om ökat byggande under ett drygt år. Till sin hjälp har han haft en miljard i statligt investeringsstöd.

Strax före påsk kom resultatet. Alla kommuner utom Ekerö skrev under överenskommelser. Rapporten är spännande läsning. Totalt är kommunerna beredda att sätta igång bygget av 56 000 lägenheter de närmaste fyra åren. Drygt 14 000 ska vara hyresrätter.

Alla planer lär inte bli av. Pengarna från staten räcker inte. Bostadsminister Lars-Erik Lövdén lockar nu också med sänkt moms för smålägenheter, men frågan är hur det passar in i kommunernas planer. Många projekt hänger dessutom på nya vägar och bättre kollektivtrafik, vilket kräver att regeringen satsar mer på storstäderna.

Hyresgästföreningen är kritisk till Mats Hellströms beräkningar. ”Risken är stor att de överenskommelser som nu har tecknats inte blir annat än ett luftslott”, sa ordföranden Barbro Engman när rapporten kom.

Däremot tycks de överens om att vissa kommuner inte tar sitt ansvar.

— Lidingö redovisar ett lågt antal hyresrätter, Ekerö och Danderyd ingenting, säger Mats Hellström. Upplands-Bro däremot är en kommun som har höga ambitioner i byggandet av hyresrätter.

Bostadsmarknaden är redan starkt uppdelad. ”Välbärgade personer samlas inom ett och samma bostadsområde, utan den stimulans som impulser utifrån alltid har betytt för ett samhälle i tillväxt och utveckling”, konstaterar landshövdingen i rapporten.

Skillnaden i kommunernas ambitioner kan förstärka uppdelningen av Stockholmsregionen:

– Det är ett problem för regionen om hyresrätterna segregeras mellan norr och söder, menar Mats Hellström. Det är också ett problem för de berörda kommunerna själva. Hur ska de få personal till omsorgen av en åldrande befolkning om det inte finns bostäder i närheten?

Peder Palmstierna på Hyresgästernas riksförbund är ännu skarpare i kritiken:

– Det är naturligtvis otillständigt med sådana här smitarkommuner. De definierar ut alla unga som växer upp i kommunen.

Det behövs ett tydligare regionalt ansvar för bostadsbyggandet, anser Hyresgästerna. Den utredning om den svenska samhällsorganisationen som leds av Mats Svegfors borde även titta på detta.

Danderyd har en medianinkomst på 372 000 kronor och låg kommunalskatt. Ekerö och Lidingö har gott om mark.

Ändå tar kommunledningarna inte ansvar vare sig för de egna invånarna eller för gemensamma frågor som studentbostäder och flyktingar.

Skillnaderna mellan länets kommuner är inte någon nyhet. Men det gör inte situationen mindre upprörande.

Vad säger ungdomarna i Danderyd, på Ekerö och Lidingö?

Mats Engström