ÅSIKT

Nordkorea måste avväpnas

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordkoreas politiska ledning har erkänt att landet har kärnvapen, troligen två färdiga kärnladdningar. Det kommer inte som någon överraskning. Amerikanska uppgifter har i flera år talat om att det finns en sån risk. Att Nordkorea erkänner just nu kan bara förklaras med taktik. Sedan president George W Bush i sitt tal till nationen förra året pekade ut Nordkorea som en av ondskans axelmakter har spänningen mellan USA och Nordkorea ökat. Genom att erkänna innehavet av kärnvapen hoppas de korrupta ledarna i Pyongyang att USA ska avhålla sig från ett militärt anfall. Nu står det ju klart att Nordkorea kan svara med det brutalaste av alla massförstörelsevapen.

Desto mer beklagligt att de samtal som hölls i veckan mellan Kina, USA och Nordkorea blev ett misslyckande. De fick avbrytas efter bara någon timme. Av de få detaljer som sipprade ut från mötet framgick dock att USA vidhåller att Nordkorea måste sätta stopp för sina kärnvapenambitioner. Nordkorea å sin sida kräver säkerhetsgarantier från Washington plus diplomatiskt erkännande och ekonomiskt bistånd.

Helt klart är att Nordkorea måste avväpnas. Det måste vara utgångspunkten för varje resonemang om krisens lösning. Världssamfundet kan aldrig acceptera kärnvapen i händerna på regimer som den i Nordkorea.

En andra utgångspunkt måste vara att avväpningen ska ske med fredliga medel. Precis som fallet var med Irak innan den USA-ledda koalitionen gick till anfall måste FN:s vapeninspektörer få möjlighet att återvända. Den nödvändiga politiska förändringen i Nordkorea kan åstadkommas med politiska och ekonomiska påtryckningsmedel.

Före Bushs tal om ondskans axelmakter fanns en öppning i konflikten. Regimen i

Pyongyang var redo till eftergifter i utbyte mot mat och olja.

I dag är tongångarna helt andra. Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA säger att ”situationen på den koreanska halvön är så spänd att ett krig kan bryta ut när som helst”. Det motsägs å andra sidan av att USA än så länge talar ett helt annat språk än i konflikten med Irak.

– Nordkorea visar att vi måste samarbeta, sa George W Bush efter att mötet brutit samman.

Det är bara att hoppas att USA fortsätter på den vägen. Det värsta som kunde hända vore att USA valde att gå sin egen väg även den här gången. En sådan utveckling skulle inte bara en gång för alla skjuta de internationella politiska institutionerna i sank,

det skulle också utlösa en akut kärnvapenkris.

Nu blir det

också tydligt hur illa tänkt anfallet mot Irak var. USA:s olika ageranden i de båda konflikterna bildar ett mönster som skickar livsfarliga signaler till världens diktaturer. Den som snabbt skaffar ett kärnvapen kan vara säker på att USA inte anfaller. Den som avstår från sådana vapen riskerar att hamna i samma läge som Irak. Terrorbalans fungerar. Ett deprimerande men sant konstaterande drygt ett decennium efter det kalla krigets slut.

Jesper Bengtsson