ÅSIKT

Barnen främst

Majoriteten bör inte utesluta skattehöjningar kommande år

Foto: JONAS BILBERG
MER STÖD Förskolan får mer pengar i Stockholms stads budget för nästa år. Det är ändå osäkert hur det går med vallöftet om minskade barngrupper.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För tre år sedan beskrevs Stockholm som en av världens hetaste regioner för mobiltelefoni och it. Ekonomin växte med rekordfart och pengarna strömmade in i kommunens kassa. Nu är det kris i telekombranschen. I går annonserade Ericsson att ytterligare 7 000 jobb ska bort.

Beskedet kom samma regniga dag som den nya majoriteten i Stockholms stadshus presenterade budgeten för nästa år. De dystra ekonomiska utsikterna sätter sin prägel på dokumentet. Valsegerns sötma har förbytts i slit för att klara det minskade inflödet till kommunens kassa. Staden ska spara på skollokaler och skjuter upp fritidsklubbarna för mellanstadieelever.

Lågkonjunkturen slår hårt

Den nya majoriteten har inte haft någon lätt uppgift. Lågkonjunkturen slår hårt. Guldkalvar som Birka Energi såldes ut under borgerligt styre och andra bolag brandskattades. Utjämningssystemet mellan landets kommuner missgynnar Stockholm. Politikerna i Stadshuset måste också ta hänsyn till landstingets usla ekonomi. Gårdagens landstingsbeslut att vägra ansvarsfrihet för Ralph Lédel (m) och hans kollegor visar hur allvarlig situationen är.

Ändå kan finansborgarrådet Annika Billström presentera reformer. Redan i budgeten för i år fick stadsdelsnämnderna extrapengar för mindre barngrupper. Det har börjat ge resultat i de stadsdelar som inte dignar av tidigare skuldbördor. Nu fortsätter satsningen med 130 nya miljoner till förskolan. Barn med särskilda behov får ökat stöd och grundskolan mer pengar.

Svårt att uppfylla vallöfte

Anslagen ska också räcka till höjda löner och till reformer som kommunen är skyldig att genomföra enligt lag. Det blir ingen lätt ekvation för stadsdelsnämnderna. Budgetplanerna fram till 2006 ser inte mycket ljusare ut. Om inte ekonomin snabbt vänder kan det bli svårt att uppfylla vallöftet om mindre barngrupper.

Visst kan byråkratin bantas och mer pengar gå till verksamheten. Annika Billström gör rätt som prioriterar hårt och kräver en effektivare förvaltning. Socialdemokraterna bör ändå inte utesluta skattehöjningar kommande år.

Målet som måste klaras

Stockholm är fortfarande en av de kommuner i Sverige som har lägst skatt. ”Jag vill inte höja skatten”, deklarerade Billström i går. Det är en klok grundinställning när landstingets ekonomi är nedkörd efter de borgerliga åren och utjämningssystemet utreds. Men om vallöftena ska bli verklighet kan en höjning i kommunen ändå bli nödvändig.

Hur det går med bostadsbyggandet och trängselavgifterna beror på många aktörer. Storleken på dagisgrupperna ligger i majoritetens egna händer. Målet om mindre barngrupper måste klaras om socialdemokraterna ska behålla förtroendet i nästa val.

ME