ÅSIKT

Var är Perssons EMU-visioner?

Veckans munkavledebatt skadar socialdemokratin

Foto: MATTIAS CARLSSON
I blåsväder På första maj startade Göran Persson sin kampanj för euron. Var finns förslagen om en socialdemokratisk tillväxtpolitik i ett EU med stora ekonomiska skillnader?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så startade till slut den socialdemokratiska ja-kampanjen på allvar. Det dög inte att vänta med hårdkörningen till Göran Perssons augustital i Björkvik. Vikande opinionssiffror tvingar partiledningen till en våroffensiv.

Det kunde ha börjat bättre för ja-sidan. ”Göran – respektera demokratin” stod det på plakat i Stockholm efter debatten om tystade ministrar. På flera platser demonstrerade SSU-are med munkavle.

Vädrets makter tycktes inte heller vänligt sinnade. Regnet föll över huttrande åskådare när Göran Persson och Anna Lindh radade upp skälen för ett ja: tillväxten, jobben, inflytandet.

Partiordföranden hävdade, liksom på Aftonbladets debattsida i går, att Sveriges inflytande i EU blir större med euron. Utrikesministern talade om en politisk motvikt till det internationella kapitalet. De fick mothugg i Sundsvall av näringsminister Leif Pagrotsky som ville slå vakt om nationell räntepolitik.

Äntligen börjar debatten på allvar. Men om ja-sidan ska bli trovärdig behövs det mer än gårdagens korta slagord. Socialdemokratin måste bli tydligare om sin EMU-vision.

?Hur ska inflytandet användas som Göran Persson och Anna Lindh tror att vi får? Var finns förslagen om en socialdemokratisk tillväxtpolitik i ett EU med 25 medlemmar och stora ekonomiska skillnader? Ingvar Carlsson hade Allan Larssons skrift om jobben i Europa med sig när han talade för ett EU-medlemskap 1994. Hur ser Göran Perssons strategi ut för ett rättvist Europa med full sysselsättning? Det blir inte lätt att vinna förtroende för en sådan vänstervision om ja-kampanjen ska drivas gemensamt med de borgerliga partierna.

?Hur ska Sverige klara ekonomiska kriser utan kraftigt ökad arbetslöshet? ”Tillsammans”, stod det på LO:s och socialdemokraternas banderoll i Stockholm. Första maj kunde ha blivit början på en gemensam kampanj för ett ja till EMU. Nu blev det inte så efter bråket om buffertfonder. En sida stolpar från partiets och LO:s arbetsgrupp duger inte som svar på hur finanspolitiken ska se ut när räntan sätts av Europeiska centralbanken.

?Hur ska tilltron till en öppen debatt återupprättas? Veckans munkavledebatt skadar socialdemokratin. Vänsterledaren Ulla Hoffmans jämförelse med kommunistpartier är ett lågvattenmärke. Men Göran Persson måste visa att det är den socialdemokratiska partikongressens uttalande om högt i tak som gäller framöver. Inte maktspråk och tystnad.

”Det är ännu inte för sent att genomföra en folkomröstningskampanj som vi kan vara stolta över”, hoppades Birgitta Dahl i sitt tal i går. Socialdemokratin skulle vinna på att följa hennes råd.

ME