ÅSIKT

Sätt stopp för svartjobben

När lättja och girighet råder är inga skatter tillräckligt låga.

Teckning: JAN STJERNKVIST
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I söndags kunde Aftonbladet berätta om den svartarbetshärva som Göteborgspolisen just nu nystar upp. Det handlar om välbeställda familjer som låtit polska och litauiska kvinnor städa deras hem för struntsummor.

I Göteborgs tingsrätt började i går rättegången mot de första av de familjer som anlitat de utländska städerskorna. Det är en speciell rättegång. Svart arbetskraft för städning och andra ”hushållsnära” tjänster tycks vara på väg att växa till en visserligen kriminell men ändå etablerad näring.

Trots det är det ytterst ovanligt att de som köper tjänsterna ställs till ansvar. I stället är det de utländska kvinnorna som får ta konsekvenserna.

Tror att de har rätt till en piga

I går hävdade den åtalade kvinnan att hon inte visste att det var brottsligt att anställa en illegal invandrare.

Det värsta är att hon antagligen talar sanning. Uppmuntrade av debatten om skattesubventioner för ”hushållsnära” tjänster och polisens passivitet har delar av den svenska övre medelklassen dragit slutsatsen att de har rätt till en piga. Och det utan att behöva betala mer än fickpengar.

Skattesystemet innebär, brukar det sägas, att skillnaden mellan det en privatperson betalar och det som den anställda faktiskt tjänar blir alltför stora. Tjänster som städning blir därför orimligt dyra.

Kvinnorna hade inget val

Det fall som nu prövas i Göteborg visar att frågan handlar om något mer. Som illegala invandrare har kvinnorna i Göteborg knappast haft något val. De har fått arbeta för den lön som erbjudits, mellan 25 och 35 kronor i timmen sedan förmedlingen tagit sin andel.

De familjer som låtit de polska och litauiska kvinnorna städa sina hem har velat bli av med en tråkig arbetsuppgift så billigt som möjligt. När lättja, girighet och viljan att utöva makt över en annan människa råder är inga skatter tillräckligt låga.

EU kan betyda fritt fram

Härvan i Göteborg visar hur viktigt det är att myndigheter tar frågan om svartarbetet inom hushållssektorn på allvar. De som anlitar svart hemhjälp måste inse att de begår ett brott och att de riskerar att straffas.

Med det demonstrerar också hur viktigt det är att den svenska fackföreningsrörelsen nu skapar en strategi för en öppen arbetsmarknad. Med EU:s utvidgning följer att hinder för att flytta mellan länder försvinner. Det skulle kunna innebära fritt fram för det slags utnyttjande vi nu ser exempel på.

Men öppenheten kan också ge möjlighet till facklig organisering och krav på rimliga löner. I så fall kommer det att kosta betydligt mer än 200 kronor att få en villa i Örgryte eller Långedrag städad.

IP