ÅSIKT

Facket kan inte backa om löner

Konflikten kan inte bara rulla vidare. På ett eller annat sätt måste dödläget brytas.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Kommunals ordförande Ylva Thörn pratar med strejkande i Gävle.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om ingen uppgörelse nås utlöser fackförbundet Kommunal vad de själva kallar den femte vågen i sin konflikt på måndag. Drygt 45 000 medlemmar kommer att gå ut i strejk.

Sjukhusen i bland annat Östersund, Malmö och Trollhättan drabbas, liksom barnomsorgen i Stockholm och Uppsala. Dessutom strejkar Kommunals medlemmar i 60 kommuner från Piteå till Landskrona.

Konflikten går snart in på sin tredje vecka. Från parterna hörs mest ett buttert muttrande. Positionerna tycks vara exakt desamma som när medlarnas bud avvisades för mer än en månad sedan.

Tre huvudkrav

Kommunals bud från slutet på förra året innehåller tre huvudkrav. En löneökning på 5,5 procent att fördelas lokalt. En prioritering av yrkesgrupper som i dag har en gymnasieutbildning. Det gäller många vårdanställda, men också till exempel barnskötare.

Dessutom vill Kommunal ha en förbättring av de lägsta lönerna. Ingångslönerna ska höjas från 12 000 till 14 000 kr i månaden.

Medlarna föreslog i stället en satsning på vårdanställda och en höjning av lägstalönerna för dem som varit anställda i minst två år. Sammanlagt skulle medlarbudet kosta 3,9 procent.

Arbetsgivarna hävdade då som nu att medlingsförslaget är för dyrt. Kommunal å sin sida menar att det är för lite pengar, att satsningen på de lägsta lönerna är för dålig och att det är orimligt att satsningen på vårdpersonalen ska betalas av andra lågavlönade kommunalanställda.

I veckan har medlarna träffat parterna, först facket och i går arbetsgivarna. Det är bra. Konflikten kan inte bara rulla vidare. På ett eller annat sätt måste dödläget brytas.

I frågan om prioriteringen mellan olika löntagargrupper kan Kommunal knappast ge efter. En tydlig satsning på vårdanställda som samtidigt betyder att andra lågavlönade grupper får stå tillbaka skulle skapa stora spänningar inom förbundet.

Täta båten i botten

En långsiktig uppvärdering av de yrken som kräver yrkesutbildning ska på sikt höja lönenivån för alla. Samtidigt är höjda ingångslöner centrala för att undvika att eftersläpningen fortsätter. Det gäller att täta båten i botten.

Därmed återstår att diskutera den totala nivån. Kommunal kommer inte att få igenom hela sitt krav på 5,5 procent, prioriteringarna måste klaras med mindre pengar. Å andra sidan kan inte heller arbetsgivarna räkna med att kommunernas dåliga ekonomi ska lösas genom en usel löneutveckling för de anställda.

Någonstans emellan dessa ytterligheter kommer avtalet att träffas. Det är bara att sätta sig ner och förhandla.

IP