ÅSIKT

Konservatism på frammarsch

Foto: BJÖRN LINDAHL
Fredrik Reinfeldt tippas bli ny ledare för moderaterna efter avgående Bo Lundgren (till höger). Vad som är mer osäkert är vem som kommer bli partiets nya vice ordförande, såväl Gunilla Carlsson (andra vice ordförande) som Kristina Axén Olin (oppositionsborgarråd i Stockholm) har visat intresse.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allting tyder på att moderaternas nästa partiledare kommer att heta Fredrik Reinfeldt. Utmanarkandidaten, Gunilla Carlsson, har meddelat att hon inte längre kandiderar.

Däremot kan det bli strid om vice ordförande-posterna. Gunilla Carlsson är i dag partiets andra vice ordförande och vill sitta kvar. Oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin kan också tänka sig att bli vice ordförande.

Båda från Stockholm

Problemet är att de båda kommer från Stockholm och det är knappast troligt att huvudstaden ska kunna besitta båda vice ordförande-posterna. Kommunalrådet från Ängelholm, Hans Wallmark, anses därför vara ett möjligt alternativ till någon av damerna.

Hittills har länsförbund som Östergötland, Jönköping, Skaraborg, Uppsala och Kronoborg fört fram Gunilla Carlsson. Moderata ungdomsförbundet gick i lördagens Dagens Nyheter ut till försvar för Axén Olin och Carlsson.

Bytet av moderatledning har i högsta grad med politik att göra. Fredrik Reinfeldt förknippas mer med det värdekonservativa arvet än med det nyliberala. Han tonar ned kraven på skattesänkningar och förändringar av arbetsrätten. Det har tolkats som att han drar mer mot mitten.

Reinfeldt står dock bakom moderaternas budgetförslag i riksdagen som innebär drastiska skattesänkningar och nedskärningar av de sociala trygghetssystemen.

Ändå representerarar Reinfeldt, liksom hans skånska kollega Hans Wallmark, något annat än den systemskifteshöger som dominerat 1980- och 90-talen. Som personer är de mer resonerande än konfrontatoriska. Det är bra för det politiska debattklimatet. Samtidigt innebär det att socialdemokraterna får svårare att peka ut en tydlig fiende. De nyliberala korsriddarna i Stockholm med Kristina Axén Olin i spetsen framstår som ett tydligt högeralternativ, medan Reinfeldts och Wallmarks liberalkonservativa mix är mer svårfångad.

”Det talas om att vi har världens högsta skattetryck, men vem försöker föra ett samtal om att Sverige exempelvis också ligger på topp när det gäller antalet skilsmässor?” skrev Wallmark i Svenska Dagbladet i torsdags. I TV4:s program Hetluft bekräftade Fredrik Reinfeldt att han gärna kallade sig värdekonservativ.

Anonyma kd

Kristdemokraterna, som just nu för en anonym tillvaro i skuggan av en åldrande Alf Svensson, får se upp. Lägger sig det stora högerpartiet mer åt mitten och dessutom börjar återta sin värderkonservativa retorik blir utrymmet för kristdemokratin minimalt.

Nyliberalismen har uppenbarligen haft sin tid. Dags att syna de högerpopulistiska och konservativa strömningar som tycks vara på frammarsch i Europa. Tänker de svenska moderaterna haka på den konservativa trenden?

HK