ÅSIKT

På gränsen till folkmord

FN:s skadade trovärdighet hänger på hanteringen av konflikten i Kongo-Kinshasa

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hundratusentals människor på flykt. Mord på kvinnor och barn. Ett tandlöst FN som bara kan titta på när konflikten trappas upp.

Det kunde ha varit en scen i Bosnien 1992 eller Rwanda 1994. Men det händer i dag – i Kongo-Kinshasa.

Enligt rapporter från FN och flera människorättsorganisationer håller en våldsam konflikt på att blossa upp i staden Bunia i östra Kongo-Kinshasa. Staden har tagits över av en lokal milis från lendufolket, en milis som nu terroriserar civilbefolkningen. Över 150 000 personer har flytt över gränsen till Uganda. I går flydde även de sista hjälparbetarna. Samtidigt dödades ytterligare tolv personer. Tre av dem var spädbarn.

Vapen från kriget finns kvar

Konflikten beror urspungligen på att de två folkslagen hema och lendu inte kommer överens om vem som har rätt till markområden i Ituri-regionen. Både hema och lendu lever på jordbruk, vilket gör frågan livsavgörande.

Konflikten är gammal, men har förvärrats och blivit våldsammare av att båda folkgrupperna fått vapen av de omkringliggande länderna, som alla hade arméer på plats i Kongo-Kinshasa under det krig som pågick där mellan 1998 och 2002. Hema- och lendufolken utnyttjades som soldater i den större konflikten.

I dag har de främmande trupperna dragit sig tillbaka, men vapnen finns kvar. Nu kommer det också rapporter om att hema och lendu börjat identifiera sig med syskonfolken hutu och tutsi i Rwanda, där de i grunden ekonomiska men sedan etnifierade konflikterna för nio år sedan ledde till ett folkmord på över 800 000 människor.

Organisationen Human Rights Watch varnar för ett nytt folkmord.

FN har 625 soldater i blå hjälmar på plats, men som i så många andra internationella kriser har de inget mandat att gripa in i konflikten. De kan ge ett begränsat antal människor skydd men har inte rätt att ingripa aktivt. Människor skjuts ihjäl framför ögonen på dem.

50 nya soldater räcker inte

FN:s generalsekreterare har tagit upp krisen i säkerhetsrådet och på det viset markerat att FN håller ögonen på utvecklingen, men det enda konkreta som hittills gjorts är att man skickat dit ytterligare 50 soldater utan rätt att ingripa.

Det kommer naturligtvis inte att hjälpa ett dugg. FN måste agera med kraft. Uganda hade till nyligen trupper i området. När de drogs undan uppstod ett tomrum som utnyttjades av lendumilisen. Det enklaste sättet att snabbt kyla ned situationen vore att FN bad Uganda att återvända till Bunia. Därefter kan diplomatin ta vid.

Omvärlden får inte stå passiv medan ett nytt Rwanda utvecklas. FN:s redan skadade trovärdighet hänger på den fortsatta hanteringen av konflikten i Kongo-Kinshasa. JB