ÅSIKT

Bombattack mot USA:s vän

I Saudiarabien rekryterade al-Qaida den överväldigande delen av självmordssoldaterna från den 11 september 2001.

Foto: REUTERS
al-Qaida, som har starkt stöd i Saudiarabien, har tagit på sig skulden för de blodiga terrorattackerna. De kan tolkas som en hämnd för kriget mot Irak.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

al-Qaida tog snabbt på sig skulden för morden på ett hund-ratal personer i Saudiarabien. De fyra blodiga självmordsattackerna slet inte bara sönder oskyldiga människor, de påskyndar troligen också upplösningen av den nära och halvsekellånga organiserade vänskapen mellan USA och oljemonarkin. Den härskande, auktoritära och stenrika klassen i Saudiarabien är på allvar hotad.

Svårbegriplig logik

Eftersom det så kallade revolutionära förnuftet eller den fundamentalistiska logiken är så svårbegripliga blir också tolkningarna av orsakerna till gårdagens våldsattacker motstridiga. En reflektion är att översätta våldet till en hämndaktion för Irakkriget eller som försök att smula sönder den redan bräckliga fredsplanen för Mellanöstern. Det var ju den som Colin Powell skulle presentera för härskarna i Riyad.

Den saudiske inrikesministern drar andra slutsatser. Attackerna var i första hand riktade mot Saudiarabiens regering, inte mot USA, säger han. Usama bin Ladin, en gång berövad sitt saudiska medborgarskap, utsåg tidigt Saudiarabien till en huvudfiende, lierat som det var med USA. Regimen var beredd att öppna landet med de heliga Mekka och Medina för amerikansk militär.

I Saudiarabien rekryterade al-Qaida den överväldigande delen av självmordssoldaterna från den 11 september 2001. Stödet för bin Ladin är omfattande bland saudierna, till större delen befolkat av unga generationer. 12 000 saudier var förenade med talibanerna i Afghanistan. Av de 19 som ingick i den al-Qaidacell som utpekas som ansvarig för gårdagens mord var 17 saudier.

Den fundamentalistiska trosuppfattning som bin Ladin anses företräda kan väl förenas med den stränga form av wahhabism som finns i Saudiarabien. Extremismen har stöd och får beskydd av religiösa ledare men också inifrån kungahuset. Slitningarna mellan de religiösa ledarna och delar av den politiska eliten i landet är hårda. Från Saudi-arabien kommer tveklöst de största ekonomiska bidragen till internationell terrorism.

USA vill dra sig ur

Det är en huvudanledning till att USA gradvis vill dra sig ur landet. De militära trupperna skärs ned och flyttas till Qatar och det ockuperade Irak. Saudiarabien förlorar delvis det beskyddande USA och öppnas samtidigt för allt större hot från terrorism och militant fundamentalism. Landets existens hotas.

Under det senaste året har USA-allianser proklamerat och genomfört två omfattande krig mot internationell terrorism: Afghanistan och Irak. Med sin väldiga militärmaskin har USA slagit ut två diktaturer. Men: Talibanerna är på väg tillbaka, i Irak råder kaos och svår mänsklig nöd. Och terrornätverket al-Qaida mördar igen.

OS