ÅSIKT

Ny politisk karta

Nya nätverk och personallianserkommer att knytas.

Foto: ULF HÖJER
Nya koalitioner är att vänta inför folkomröstningen om EMU. Antagonister blir bundsförvanter, vänner blir fiender. Statsminister Göran Persson (s), till vänster, söker samarbete med de tre borgerliga ja-partierna i EMU-frågan, däribland Lars Leijonborg och folkpartiet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är i den politiska mitten som valen avgörs och makten fördelas. Det är därför det står strid mellan pragmatiska realpolitiker och renläriga radikaler i nästan alla partier från höger till vänster i år.

Partiledarkriser och -avgångar har släppt loss striden om makten främst hos de två ytterkantspartierna moderaterna och vänsterpartiet. Men också i miljöpartiet hårdnar striden om vägvalet mellan samarbete och renlärig oppositionspolitik. Efter sommaren väntar en stenhård folkomröstningskampanj som splittrar såväl socialdemokraterna och dess samarbetspartier som det borgerliga blocket. Statsminister Göran Persson söker samarbete med de tre borgerliga ja-partierna. Centern står ensam på nej-sidan bredvid vänsterpartiet och miljöpartiet. Nya nätverk och personallianser kommer att knytas. Samtidigt pågår striden om partiledare och vilken politisk linje som ska segra hos moderaterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Detta kommer att sätta sina spår på den politiska kartan framöver.

– Jag tror vi går mot en brytpunkt i samarbetet. Vi fick vika ner oss den här gången – men inte en gång till, sade Jonas Sjöstedt (v) efter den senaste budgetuppgörelsen med regeringen.

Nya strider

Sjöstedt har varit en av de självklara partiledarkandidaterna. Sedan han skrev under ett upprop i Vänsterpress om att vänsterpartiet inte får förvandlas till ”ett smalt elitistiskt nykommunistiskt parti” lämnade han alla ledande poster i vänsterpartiet. Varför?

Inom miljöpartiet verkar en utrensning av de starkaste kritikerna mot regeringssamarbetet ske på kongressen i slutet av maj. Att språkröret och maktspelaren Peter Erikssons ambition är att göra miljöpartiet till vågmästare för såväl en socialdemokratisk som en eventuell borgerlig regering är uppenbart.

I moderaterna välkomnar nu alla Fredrik Reinfeldt men striden om den politiska vägen är ingalunda avgjord. De nyliberala systemskiftesivrarna kräver att moderaterna ska stå fast vid en avreglerings- och skattesänkningspolitik som skapar ett radikalt annorlunda samhälle. Reinfeldt och de socialkonservativa ser ut att dra mot mitten, mot folkpartiet/kristdemokraterna och en mindre samhällsomstörtande utveckling.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt ser sig båda som den självskrivne oppositionsledaren och statsministerkandidaten. Också där är upplagt för strid.

Även Göran Persson drar mot mitten. Han valde folkpartiet framför LO i uppgörelsen om buffertfonder inför EMU-beslutet. Rädslan för att valet 2006 skulle handla om ”fondsocialism” fällde avgörandet.

Om sex månader kan den politiska kartan i Sverige vara dramatiskt omritad.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM