ÅSIKT

De gröna ingen pålitlig partner

Från fundamentalism till populistparti.

Teckning: JAN STJERNKVIST
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi vill samarbeta med de borgerliga partierna för att stärka medborgarnas inflytande inom barn- och äldreomsorgen, vården och utbildningen, förklarade miljöpartiets språkrör inför sin kongress i Växjö som avslutades i går.

I morgon gör också de gröna gemensam sak med de borgerliga partierna i riksdagen och röstar mot regeringens förslag att göra det svårare att starta friskolor mot kommunernas vilja. Att friskolorna blivit en lönsam affärsidé som dränerar den kommunala skolan på pengar bekymrar inte miljöpartiets ledning.

Kongressen gjorde höger om

Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vill uppenbart dra mot den liberala mitten när det gäller vård, skola och omsorg. Det är bara finansieringen som skattebetalarna ska stå solidariskt för. Men kongressen gjorde snarare vänster än höger om i en rad frågor som till exempel beslut om ett omedelbart stopp för fortsatta avregleringar, utförsäljningar och privatiseringar av statliga företag. Beslut att Postens och SJ:s inriktning och prissättning i fortsättningen ska beslutas av politikerna, Riksbankens oberoende avskaffas och makten återföras till riksdagen. Förbud mot engångsförpackningar och utökat producentansvar klubbades också igenom liksom en lag om rätt att frita plågade djur och att alla jägare ska tvingas avlägga skjutprov varje år.

Partiledningen och valberedningen hade också helt felbedömt partiopinionen när de petade de fyra mest regeringskritiska miljöpartisterna ur förslaget till partistyrelse. De röstades med kraft in av kongressen igen.

Frågan om miljöpartiet är vänster eller höger, fågel eller fisk är inte lätt för väljarna att avgöra – och det är väl just det som är syftet. Det finns inga väljare som inte gillar ett parti som vill ge medborgarna mer inflytande inom vården, omsorgen och skolan. Vem vill inte bestämma hur mina barn och min gamla pappa ska tas om hand? Just nu är också de flesta svens-kar fly förbaskade på Postens omorganisation och nedläggningar, för att inte tala om SJ:s biljettpriser. Vad kan vara populärare än att säga att nu måste staten ingripa?

Hållningslöst populistparti

Tydliga är miljöpartiet snart bara i sitt nej till EMU. Men den känsliga frågan om Sverige ska lämna EU skjuter de gröna till nästa kongress – när de sett hur det gått i EMU-omröstningen. Det är lätt att se taktiken också här – det gäller att inte skrämma bort EU-vänliga väljare.

Miljöpartiet har förvandlats från ett grönt fundamentalistiskt parti till ett hållningslöst populistparti. Omställningen inleddes redan under Birger Schlaugs tid som språkrör. Med Peter Eriksson har de gröna fått en än större maktspelare och populist, skicklig på taktik och röstmaximering. Miljöpartiet är inte en pålitlig samarbetspartner för någon regeringskonstellation.

LA