ÅSIKT

Nu ligger bollen hos Sharon

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vägen dit har varit lång och full av svårigheter, men efter gårdagens möte i Aqaba, Jordanien, står Israel och Palestina åter sida vid sida. De är redo att samtala. De säger sig vara beredda till eftergifter.

Palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas lovade att stoppa intifadan. Israels Ariel Sharon lovade att riva vissa bosättningar och dra undan trupper från palestinskt territorium.

Från och med nu kan det gå hur som helst.

Antingen kommer mötet i Aqaba skrivas in i historieböckerna som en avgörande vändpunkt i Mellanösterns mest svårlösta konflikt. Eller också kommer det nämnas som ännu ett av dessa möten som bjöd på mycket snack men lite verkstad.

Jag vill inte på något sätt minska glädjeyran. Symboler är viktiga i Mellanösternfrågan, och sällan har en gemensam presskonferens haft ett tydligare symbolvärde. Men luckorna i fredsprocessen är fortfarande så stora att man bör vara skeptisk till de mest lyriska beskrivningarna av mötet i Aqaba.

Den viktigaste frågan är om Ariel Sharon i praktisk handling är redo att göra nödvändiga eftergifter. Han måste dra tillbaka soldater från Västbanken och Gaza, trots att den palestinska myndigheten aldrig kan garantera ett fullständigt slut på terrordåden. Det finns alltid extremister som vill annat. Sharon måste också riva en rad av de israeliska bosättningar han tidigare lovat försvara.

Vid gårdagens presskonferens sa han att han förstod ”vikten av territoriell sammanhållning i en palestinsk stat på Västbanken.” Det är förvisso en eftergift. Han har tidigare argumenterat för en palestinsk stat marmorerad av israeliska enklaver. Men direkt efter sitt första uttalande i Aqaba tillade han att den nya uppgörelsen bara gäller ”icke tillåtna bosättningar”, vilket antyder att han bara tänker avveckla de bosättningar som sedan den andra intifadan började har etablerats på toppen av vissa strategiska kullar på Västbanken.

Ända sedan den nya planen blev offentlig har Sharon lämnat så många förbehåll och gjort så många invändningar att han när som helst kan dra sig ur alla åtaganden. På den punkten förändrades inget av gårdagens möte.

Samtidigt laddar extremister på båda sidor upp för att stoppa processen. Den militanta palestinska rörelsen Hamas verkade först acceptera en vapenvila, men sa direkt efter att avtalet i Aqaba var i hamn att att den väpnade kampen fortsätter. Även Islamiska jihad och Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP, talade om fortsatt kamp. Och de judiska bosättarna på de ockuperade områdena svor att motsätta sig alla rivningar av judiska anläggningar.

Ändå är huvudintrycket

av gårdagens möte att det kan leda till framgång. Om George W Bush visar tålamod och uthållighet. Han verkar nu, efter den internationella kritiken mot kriget i Irak, ha förstått att en självständig palestinsk stat är en nödvändighet för lugn i hela Mellanöstern. Det är en bra utgångspunkt.

ARTIKELN HANDLAR OM