ÅSIKT

Värna asylrätten

Svaret på SOM-siffrorna får inte bli en flirt med högerpopulismen.

Allt färre flyktingar får uppehållstillstånd i Sverige. Samtidigt visar en ny undersökning från SOM-institutet att svens-karnas flyktingmotstånd ökar. Källor: MIGRATIONSVERKET och SOM-INSTITUTET, GÖTEBORGS UNIVERSITET
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Varannan svensk tycker det är ett bra förslag att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Ett år tidigare var siffran 44 procent. Det är ett av resultaten i den opinionsmätning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade i går. Ett trendbrott, menar forskarna. Flyktingmotståndet har annars minskat sedan början av 1990-talet.

SOM-undersökningen visar inte att Sverige plötsligt blivit främlingsfientligt eller rasistiskt. Enligt Integrationsverkets mätningar anser tre av fyra svenskar att det är bra för Sverige att människor från olika kulturer blandas med varandra i samhället.

Anledning till självkritik

Ändå ger SOM-mätningen skäl till oro. Rätten till asyl är en grundläggande del av ett solidariskt samhälle. Det är viktigt att försvara männi-skors rätt till en fristad från förtryck och våld. De nya siffrorna ger de politiska partierna anledning att självkritiskt granska sitt agerande.

Enligt undersökningen vill en större andel folkpartiväljare nu minska antalet flyktingar. Lars Leijonborgs valkampanj med kravet på språktester tycks ha attraherat motståndare till en generös flyktingpolitik. Den kan också ha förstärkt en syn där flyktingarna, inte flyktingmottagandet, framstår som problemet.

Folkpartiets ledning försökte i går att gå på offensiven genom att anklaga socialdemokratin för en misslyckad integrationspolitik. Visst finns det mycket som måste bli bättre i mottagandet av dem som kommer till Sverige. Det skulle ändå vara klädsamt om liberalerna också höjde rösten mot den strukturella diskriminering som hindrar invandrare från att få jobb och bra bostäder. Ordet diskriminering lyste med sin frånvaro när folkpartiets partisekreterare i ett pressmeddelande kommenterade gårdagens rapport.

Alla partier har ett ansvar för stödet till dem som behöver skydd i vårt land. Svaret på siffrorna från SOM får inte bli någon flirt med högerpopulistiska strömningar, som i Danmark och Storbritannien. Däremot behövs en diskussion om hur asylrätten kan värnas under de nya förutsättningar som ett närmare europeiskt samarbete innebär.

Ministern har höjt rösten

Ett omedelbart hot kommer från högerregeringarna inom EU, i allians med Tony Blairs labourparti. Toppmötet i Thessaloniki ska om en vecka behandla förslaget om särskilda läger utanför EU:s gränser, dit flyktingar ska skickas medan deras ansökningar prövas. Migrationsminister Jan O Karlsson har äntligen höjt rösten mot det inhumana förslaget. Lars Leijonborg och hans borgerliga kollegor borde göra detsamma gentemot sina europeiska partikamrater, som stöder detta övergrepp på asylrätten.

ME