ÅSIKT

Segern

Jaldungs beslut att spärra av Hvitfeldska gymnasietska prövas i domstol

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDERS DEROS
Förre polismästaren Håkan Jaldungs beslut under EU-toppmötet i Göteborg för två år sedan gjorde att våldsspiralen trappades upp. Nu ska domstol pröva bevisen juridiskt.

Förre polismästaren Håkan Jaldung åtalas för polisens insats mot Hvitfeldtska gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Justitieombudsmannens beslut är principiellt viktigt. Under det rättsliga efterspelet till toppmötet i Göteborg har det uppstått en märklig debatt om rättsväsendets roll i samhället. Aktivister som var på plats i Göteborg har krävt att en rad polisingripanden ska granskas rättsligt. Medieovana åklagare har försökt förklara att de inte har rätt att väcka åtal om de inte själva tror på en fällande dom. Om de inte har tillräckliga bevis.

Klyftan mellan åklagarnas bedömning och aktivisternas uppfattning om vad som hände i Göteborg har slitit upp ett sår i rättsmedvetandet.

Den här gången räckte bevisen. Nu vet vi att även polisers agerande kan få en rättslig prövning. En seger för rättsväsendet.

Hård kritik mot Jaldung

Kritiken mot Jaldung var hård redan i Göteborgskommitténs rapport tidigare i år. Ingvar Carlsson, Ulf Adelsohn och de andra i kommittén skrev mer eller mindre rakt ut att Jaldungs beslut att spärra av Hvitfeldtska gymnasiet bidrog till att dialogen mellan polis och de många tusen aktivister som kommit till Göteborg bröt samman.

Avspärrningen av Hvitfeldtska gymnasiet gjorde att omkring 650 ungdomar blev fast där inne. JO anser att avspärrningen var omotiverad ur säkerhetssynvinkel. Allt för många oskyldiga fick sin frihet beskuren.

Efter två timmar släppte polisen ut dem som ville lämna området, men bara under förutsättning att de gick med på att kroppsvisiteras. När en grupp ungdomar ur organisationen Ya Basta senare på kvällen gjorde ett utbrytningsförsök beslutade Jaldung att alla 450 som var kvar på skolan skulle gripas. JO anser att massgripandet var olagligt.

Huvudlösa beslut

Två saker bör tilläggas. Åtalet mot Jaldung kan inte användas som ursäkt för de maskerade aktivister som slog sönder Avenyn på fredagen under toppmötet. Att polisen agerade idiotiskt på Hvitfeldtska motiverar inte stenkastning.

Åtalet behöver inte heller betyda att Jaldung är skyldig.

Det är en sak att han fattade en rad huvudlösa beslut under toppmötet. Beslut som gjorde att våldsspiralen trappades upp. Poliser och aktivister skadades i onödan, vilket i sin tur skadat allmänhetens förtroende för polisen. Göteborgkommittén undanröjde alla tvivel om detta.

Det är något helt annat att ta frågan till domstol. Där ska bevisen prövas juridiskt, inte moraliskt.

Så måste det vara i ett rättssamhälle. Landets domstolar ska fria den anklagade om minsta tvivel om dennes skuld föreligger.

Det viktiga med gårdagens beslut var att det visar att även polisledningen lyder under lagen.

JB