ÅSIKT

Gudfadern börjar sin Europashow

Berlusconi har hjälp av postfascister och rasistiska separatister. I ett sådant land bör inte Europas framtid diskuteras.

Foto: AP
Snart tar Silvio Berlusconi över som värd i EU. Här ses han tillsammans med andra EU-ministrar under ett toppmöte i Barcelona förra året. Men Berlusconis Italien liknar i det närmaste en banarepublik och är inte en lämplig plats att diskutera Europas framtid på.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 1 juli tar Silvio Berlusconi över EU. Han blir värd i sex månader. Berlusconi kan göra en stor show av mötet: Europa-underhållning i alla de tv-kanaler – statliga och kommersiella – han kontrollerar. Europa-bilagor i de dagstidningar och magasin han och hans Famiglia äger. Repris på fotbollens Europacup-final med det lag Berlusconi köpt samman. Gemensamma manifestationer av den europeiska center-högern ledda av Forza Italia, partiet som Berlusconi fixade på några månader.

Angriper rättssystemet

Några skulle aldrig få delta i den gamle schlagersångarens europeiska party: den italienska domarkåren och den alltmer framgångsrika italienska oppositionen.

Berlusconi kallar landets domare för ”män i röda kåpor”. De är ”cancersvulster som måste skäras bort för att den italienska kroppen ska återvinna sin frihet.”

Inte i någon demokrati värd namnet skulle en regeringschef så grovt och öppet kunna angripa ett oberoende rättssystem, fundamentalt för folkstyret.

Silvio Berlusconi har nyligen drivit igenom en lag som ger honom och hans närmaste politiska krets immunitet. Berlusconi kan därmed undkomma de rättsprocesser och de åtal han hotas av. Immunitetsregeln har hittills varit upphävd för att Italien skulle kunna befria sig från den korruption som plågat det politiska och ekonomiska systemet. Skattefifflare ges amnesti.

Manipulerar

Regeringschefen vägrar acceptera domstolarnas utslag. Han manipulerar intensivt för att få sin före detta minister och närmaste juridiska medarbetare Cesare Previti frikänd – han dömdes till elva års fängelse för att ha mutat domare. Syftet var att vinna två stora bolag över till Berlusconis sfär. Ministerstyre, som skulle få ett svenskt konstitutionsutskott att explodera, praktiseras dagligen av Berlusconi.

Han har till och med avsatt journalister på tv-bolaget Rai och tvingat bort chefredaktören för landets största tidning. Proteststrejker för yttrandefrihet är utlysta.

Bananrepublik

I denna bananrepublik (för att citera en kritisk bok om Berlusconis styre) är det tänkt att europeiska toppolitiker ska diskutera konstitutionen för ett gemensamt Europa. Länge och minutiöst och under ordnade demokratiska former har EU-konventet utrett frågorna.

Nobelpristagaren och italienaren Dario Fo skulle kunna skriva en absurd fars om eländet.

EU-politiker har tidigare förmått bojkotta Österrikes regering, som gav plats åt halvfascister. Berlusconi har hjälp av postfascister, rasistiska separatister och, faktiskt, Mussolini-medarbetare. Regeringschefens praktik är ett hån mot demokratin.

I ett sådant land bör inte Europas framtid diskuteras.

OS