ÅSIKT

Persson – ställ in en semestervecka

En uppgörelse om buffertfonder kan vända hela EMU-debatten

Foto: URBAN ANDERSSON
Göran Persson borde offra sin semester för att arbeta fram en kompromiss med LO.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I våras öppnades en vid spricka mellan LO och den socialdemokratiska regeringen. För att aktivt säga ja till EMU ville LO ha så kallade buffertfonder. LO:s kongress hade krävt en sån lösning. Staten ska spara pengar på hög i goda tider för att kunna spendera dem i dåliga.

Vårens stora misslyckande

Göran Persson vägrade. Han är visserligen medveten om att det behövs nya instrument för att stimulera ekonomin om Sverige avsäger sig räntevapnet, men ogillade tanken på fonder.

Därför sprack det. Persson kallar det själv för vårens stora misslyckande.

Så i går, i en intervju i Svenska Dagbladet, öppnade statsministern för nya samtal med LO. Kanske är det trots allt möjligt med en uppgörelse.

I ett läge där ja-sidan ligger efter med över 10 procentenheter vore det ett genidrag.

Nej-sidan har bara två riktigt användbara argument. Det första handlar om demokratin. Europeiska centralbanken är allt för sluten och styrd av byråkrater, menar nej-sägarna. Problemet med det argumentet är att den svenska riksbanken på alla betydelsefulla punkter fungerar på samma sätt som Europeiska centralbanken.

Om det nya förslaget till EU:s konstitution går igenom kommer direktörerna i Frankfurt till och med tvingas ta något större hänsyn till sysselsättning och tillväxt än sina kollegor i Sverige.

Konkret LO-förslag

Det andra argumentet handlar om ekonomi. EU-områdets nationella ekonomier är för olika, säger nej-sidan. När det behövs inflation i Sverige måste kanske tyskarna tvärtom trampa på bromsen. Då hamnar Sverige i kläm eftersom Europeiska centralbanken kommer att sätta räntan efter den för EU så viktiga tyska ekonomin.

Alla inser att det kan vara ett problem att ekonomierna inom EU är olika, men är det verkligen ett avgörande argument emot EMU? Det betyder ju bara att Sverige, om vi går med, måste hitta andra instrument än räntan för att stimulera ekonomin i dåliga tider.

Det finns flera sådana instrument inom ramen för finanspolitiken. LO:s buffertfonder är ett av de mest konkreta.

Inte realistiskt

I SvD-intervjun säger Persson att en uppgörelse inte är realistisk före folkomröstningen. Varför då? Om han ändå tror att en kompromiss är möjlig, varför inte sjösätta den i tid före den 14 september? Ställ in en semestervecka och sätt er åter runt förhandlingsbordet!

Genom att i elfte timmen göra upp med LO skulle Persson bryta ned nej-sidans enda riktigt effektiva argument. Då skulle det bli möjligt för LO att aktivt stödja ja-sidan inför folkomröstningen. Det skulle i sin tur kunna vända hela EMU-debatten.

Men det brådskar.

JB

ARTIKELN HANDLAR OM