ÅSIKT

”Du måste bara träffa Usama”

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så här i efterhand är det nästan kusligt att se filmen Belägringen från 1999. I denna kommersiella och politiskt medvetna hollywoodproduktion med Denzel Washington i huvudrollen finns alla spår som leder fram till den 11 september 2001 utlagda.

New York och Washington utsätts för blodiga terrordåd. Washington spelar en FBI-agent som utreder för att finna de skyldiga. Spåren leder till ett terrornätverk inte helt olikt alQaida.

Men det är något som inte stämmer. Andra myndigheter i USA börjar lägga sig i utredningen. Ledtrådar försvinner. Någon sitter på sanningen men vill inte att den ska komma ut. Till slut visar det sig att terroristerna en gång finansierades och tränades av CIA i kriget mot Sovjetunionen i Afghanistan.

Jag kommer att tänka på den filmen när jag läser Eqbal Ahmads lilla skrift Terrorism (Atlas 2003). Skriften är egentligen ett föredrag som Ahmad höll redan 1999.

Här finns samma kusliga upplevelse av att terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon var en rekyl med femton års fördröjning.

Eqbal Ahmad berättar att han träffade Usama bin Ladin första gången 1986. Han introducerades av en amerikansk tjänsteman med orden: ”Du måste bara träffa Usama.”

På den tiden var al-Qaida frihetskämpar i kriget mot Ondskans imperium, Sovjetunionen. Efter murens fall kände sig Usama sviken av USA, och i enlighet med den primitiva klankultur som är hans bestämde han sig för att hämnas.

Problemet, menar Ahmad, är att definitionen av vem som är terrorist och vem som är frihetshjälte tycks variera över tid. När Ronald Reagan tog emot ledarna för mujahedin i Vita huset 1985 jämförde han dem med USA:s grundare, de revolutionärer som slängde ut britterna i slutet av 1700-talet. Några år senare stämplades de som terrorister. Ändå används begreppet i dag som något självklart, som en kategori för att sortera gott från ont.

Kopplingen mellan terrornätverken och CIA är inget nytt. Det har varit en av de vanligaste retoriska figurerna i de senaste årens debatt. Ahmads styrka är att han går ett steg längre. Han är konstruktiv, ägnade själv en stor del av sitt liv åt att varna för den islamska fundamentalismen, låter närmast rasande när han beskriver terrorismens metoder. Den som spränger oskyldiga i luften med bilbomber eller flygplan begår utan tvekan terrorhandlingar.

Ahmad ger tre råd. För det första är det nödvändigt att studera och angripa terrorismens orsaker. För det andra bör man fördöma alla former av terrorism, även de som för tillfället gynnar den egna nationens geopolitiska intressen. Med andra ord: Om USA vill utrota terrorismen måste man sluta med sin dubbla moraliska standard.

Och det viktigaste: terrorism är ett politiskt problem som kräver politiska lösningar. Militära medel är ofta kontraproduktiva.

Eqbal Ahmad avled i cancer före den 11/9 2001. Hans lilla skrift, några tiotal sidor tjock, fungerar ändå som en handbok för den som vill förstå mekanismerna bakom vår tids brutala terrorism. Läs den, och se sedan Belägringen på video. Ingen kan förbli oberörd.

Jesper Bengtsson